Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Muhamed Čengić: Neću slaviti 1. mart kao Dan nezavisnosti. Da nije bilo referenduma, ne bi bilo ni rata!

Bivši visoki funkcioner SDA i potpredsjednik prve višestranačke vlade BiH Muhamed Čengić kaže da neće slaviti 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH.

On je u razgovoru za srbijanski Press rekao da je referendum o nezavisnosti koji je održan tog datuma 1992. godine odveo BiH u rat.

Čengić u intervjuu podsjeća da je u skupštini tadašnje BiH rekao da ne bi trebalo sprovoditi referendum bez pristanka Srba. Kaže da je upozoravao da će u suprotnom to zemlju odvesti u rat!

“Kao što sam govorio tada, tako smatram i danas. 1. mart 1992. godine datum je kada je počeo rat u BiH koji, što je najveće zlo, do danas nije završen. Zagovarao sam tada regionalizaciju BiH i da su me poslušali, rata sigurno ne bi bilo!”

Na novinarsko pitanje zbog čega je tako siguran u to, Čengić odgovara:

“Zašto bismo ratovali kada bi svaki narod dobio nadležnost na onom dijelu teritorije na kome živi u većini. Ne bi bilo ni rata, ni stradanja, ni zločina… Najgore je što su obični ljudi i danas okrenuti jedni protiv drugih. Ne mogu da podnesem ono u što nas ubjeđuju današnji političari i vlastodršci” – rekao je Muhamed Čengić.

 

Press/Informer.ba