Crna hronika Udarno Vijesti

Mujčin Helez za ubistvo majke dobio pet godina zatvora

Mujčin Helez (34) iz Donjeg Ravnog, u opštini Kupres, osuđen je danas u Kantonalnom sudu u Livnu na pet godina zatvora zbog ubistva majke u februaru ove godine. Predsjednik Kantonalnog suda Nedim Begić rekao je da je tročlano vijeće ovog suda Heleza proglasilo krivim, te da je nepravosnažno osuđen na najmanju kaznu zatvora predviđenu za ubistvo.

Begić je naveo da je ova kazna okrivljenom izrečena jer je psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je u trenutku izvršenja krivičnog djela bio smanjeno uračunljiv. Vijeće Kantonalnog suda, kojim je predsjedavala Ana Krstanović, odlučilo je da Helez ostaje u pritvoru do pravosnažnosti presude na koju ima pravo žalbe.

U obrazloženju presude navedeno je da je Helez 6. februara na krajnje brutalan način ubio majku Ismetu Smajić (69) u porodičnoj kući u Donjem Ravnom, tako što ju je rukama, nogama i tvrdim predmetom tukao po glavi i tijelu.

Teško povrijeđenu staricu, koja je bila bez svijesti, tog jutra pronašli su pored puta vozač autobusa i putnici koji su vidjeli Heleza dok je odlazio sa mjesta na kome je ostala njegova teško povrijeđena majka. Starica je od povreda preminula istog dana u Kantonalnoj bolnici “Fra Mihovil Sučić” u Livnu.

 

Srna/Informer.ba