Politika Vijesti

Mujo Hadžiomerović: Deveti januar je uvod u napad na BiH

Delegat u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović pojasnio je u saopćenju za javnost da neobilježavanjem 9. januara ne negira entitet RS već sam datum koji je Ustavni sud BiH poništio.

Ovaj datum je uvod u napad na Republiku Bosnu i Hercegovinu, čin klasične agresije velikosrpskog nacionalističko, državno-političkog vrha u Beogradu sa SDS-om u BiH, kao kolaboracionističkog organa za indoktrinaciju bosanskih srba, te njihovo naoružavanje i vojno organiziranje putem JNA“, napisao je Hadžiomerović.

Podsjetio je da su u Haškom tribunalu već osuđeni ili su procesi u toku za Miloševića, Plavšićku, Krajišnika, Karadžića i Mladića do vojnog vrha JNA.

Historija BiH ne počinje od Dejtona, ali za entitet RS očito počinje. Ovo je pokušaj zatiranja korijena države BiH, koja ima svoju hiljadogodišnju historiju i svoje datume i događaje. Država BiH je jača od bilo kojih interesa, ambicija i svojatanja. Perspektiva je zbližavanje i suživot sva tri naroda, jer to je jedina garancija budućeg prosperiteta“, istakao je.

Hadžiomerović je dodao da iz ovih razloga ne može biti sudionik ovog događaja koji nas vraća u najružniju prošlost i nastavak negiranja država BiH.

 

Fena/Informer.ba