BiH Udarno Vijesti

Munib Ušanović: Za istinu ću se boriti i u Strazburu

Od 2004. godine protiv mene se vodi neviđena kampanja i montiranje zločinačkog procesa. Zato sam odlučio, po cijenu i glave, reći stvarne činjenice i tjerati pravdu, kaže za “Avaz” Munib Ušanović, nekadašnji generalni sekretar Nogometnog saveza (NS) BiH.

Vijeće Apelacionog odjela Suda BiH prošlog mjeseca je njemu i Miodragu Kurešu drugostepenom presudom izreklo kaznu zatvora od po četiri godine. Ušanović tvrdi da nije utajio oko 300.000 maraka poreza, niti je na bilo koji način oštetio budžet NSBiH.

Brojni propusti

”Sudeći prema presudi, čini se da su zakoni u ovoj zemlji pravljeni isključivo radi mene, jer kako drugačije objasniti činjenicu da, naprimjer, skoro svaki sportski klub u Sarajevu i šire duguje po tom osnovu pet i deset puta više, ali i ne pomišlja iznos platiti, ili da su godinama brojnim klubovima blokirani računi zbog ovakvih i sličnih dugova” – kaže Ušanović.

On objašnjava da Porezna uprava FBiH u svom nalazu nije utvrdila utaju nikakvog poreza.

Ušanović naglašava da se u njegovom slučaju, među brojnim propustima, dogodio i slučaj “gubitka” važnih spiskova.

Lomljenje kičme

”Više od 50 svjedoka igrača i zaposlenih kazalo je da su primili premije, regrese i akontacije, ali sudska odluka bila je da smo mi uzeli novac. Zbog čega smo okrivljeni za iznose iz “nepronađenih” spiskova, iako su sudija i tužilac rekli da ne osporavaju da su igrači primili svoje premije” – govori Ušanović.

Kako bi, kaže, zaustavio lomljenje vlastite kičme, Ušanović je Ustavnom sudu BiH dostavio predmet na apelaciju.

”Ako i do njega dođu mračni monteri ovog procesa, bit ćemo primorani obratiti se Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu” – poručuje Ušanović.

 Bulić: Nezakonita odluka 

Ušanovićev advokat Žarko Bulić rekao je za Dnevni avaz da drugostepena sudska odluka nije u skladu sa zakonom i temeljnim postulatima pravosuđa, te je od Ustavnog suda BiH zatražio odgađanje izvršenja krivičnih sankcija dok se ne riješi apelacija.

”Imajući u vidu sve manjkavosti presude, očekujem da će apelacija uspjeti’‘ – kaže Bulić.

 

Informer.ba