BiH Udarno Vijesti

MUP RS-a: Barašin smijenjen zbog istrage o zločinima nad Srbima

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin suspendovan je sa te funkcije jer se zalagao za procesuiranje zločina u Dobrovoljačkoj ulici, ubrzanje istrage o zlodjelima Atifa Dudakovića i kažnjavanje odgovornih za zločine nad Srbima u logoru “Silos” u Trnovu, kasarni “Viktor Bubanj” i drugim mučilištima, tvrdi šef tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločin Simo Tuševljak.

Imam informaciju da je istraga u slučaju `Dobrovoljačka` proširena na mnogo više lica od prvobitnih 19 koje se dovode u vezu sa događajima od 2. i 3. maja 1992. godine. Istraga je proširena i na neposredne izvršioce. Međutim, radi se na tome da se otkriju nalogodavci i izvršioci što još uvijek nailazi na veliki otpor i u tome treba tražiti motive suspenzije Barašina“, rekao je Tuševljak.

On je naveo da iza suspenzije Barašina stoji bošnjačka politička elita, kojoj je smetalo insistiranje glavnog tužioca na raščišćavanju zločina nad Srbima, a prije svega zalaganje da se istraga i ubistvu vojnika JNA u Doborovoljačkoj ulici završi do 30. juna.

Šef Tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina Staša Košarac smatra da je Barašin žrtva političkih igara. “Medijska priprema eliminacije Barašina i način na koji je uklonjen jasno ukazuju na to da je u taj projekat bila uključena mašinerija Zlatka Lagumdžije“, rekao je Košarac za “Pres”. On je naglasio da je “Lagumdžijina mašinerija i do sada pritiskala Tužilaštvo BiH s ciljem sprečavanja istraga o ratnim zločinima nad Srbima“.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović naglasio  je da je žalosno to što, kako sada stvari stoje, neće biti ispunjeno ono što je Barašin najavljivao, a to je da će u njegovom mandatu biti podignute optužnice za ključne događaje kao što su predmeti “Dobrovoljačka ulica” i “Tuzlanska kolona”.

Veliko je pitanje da li je hajka iz Federacije BiH koja je bila usmjerena protiv Barašina bila u cilju da se spriječe ova procesuiranja. Možda je to povezano. Ako je Barašin svojim ponašanjem doprinio tome da ugrozi svoje mjesto, onda je ta suspenzija opravdana. Međutim, postoji i druga strana, ako se iza toga krije motiv da se blokiraju najavljeni procesi“, rekao je Velimirović za “Fokus”.

Prema njegovim riječima, iz RS su dolazile primjedbe na Barašinov rad koje su se ticale predmeta ratnih zločina i putem pozitivne kritike nastojalo se uticati da se to poboljša.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz smatra da treba dobro sagledati razloge zbog kojih je Barašin suspendovan. “Treba sagledati da li je ova suspenzija povezana s najavljenim završtekom istrage u slučaju `Dobrovoljačka ulica`“, rekao je  Ćurguz.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH donijela je odluku da se Barašin od juče privremeno udaljava od obavljanja dužnsti glavnog tužioca BiH do okončanja disciplinskog postupka.

 

Srna/Informer.ba