BiH Vijesti

Musić/Suljagić/Ovčina: I dalje neriješen pravni status NUBBiH

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar obrazovanja i nauke u Vladi Kantona SarajevoEmir Suljagić posjetili su u četvrtak Nacionalno-univerzitetsku biblioteku BiH.

Direktor Biblioteke Ismet Ovčina i njegovi saradnici detaljno su premijera i ministra upoznali s resursima, aktivnostima i planovima Biblioteke, ali i o problemima koji su posljedica još neriješenog pravno-finansijskog statusa ove institucije.

Zajedno s još šest institucija kulture od značaja za BiH, Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH još nema svog titulara.

Osnovana davne 1945. godine, NUBBiH punih 65 godina čuva dokumentarno naslijeđe Bosne i Hercegovine i pruža različite bibliotečke servise svojim korisnicima.

Jedina u BiH ispunjava standarde potrebne za status nacionalna biblioteka, ona je čuvar nacionalnog dokumentarnog naslijeđa BiH i središte za njegovo korištenje, te važna komponenta u očuvanju identiteta ove zemlje, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Svjesni smo šta znači i kakve posljedice ima za vas dugogodišnji neriješeni pravni status. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja KS-a su već godinama ako ne jedini, ali onda glavni izvor finansiranja rada Biblioteke. To ćemo i dalje raditi, ali očekujemo da i Vlada FBiH, kao i nadležni na državnom nivou imaju više senzibiteta i razumijevanja, daju veću podršku i potporu, s obzirom na ulogu i značaj jedne ovakve institucije“, naglasio je premijer Musić tokom ove posjete.

Početkom agresije uništena je zgrada NUBBiH, uništen je veliki dio njenog fonda od dva miliona bibliotečkih jedinica.

Trenutno Biblioteka baštitni 500.000 bibliotečkih jedinica, njen najvredniji dio su specijalne zbirke: stara i rijetka knjiga, te rukopisna, kartografska i muzička zbirka, na što su uposlenici posebno ponosni.

“Izuzetan entuzijazam i jak motiv, veliko zalaganje svih uposlenih učinili su da i pored svih pravnih, finansijskih i smještajnih problema očuvamo ovo blago te da ga svakim danom obogaćujemo”, kazao je Ovčina.

Naglasio je da je NUBBiH članica najznačajnijih evropskih i svjetskih bibliotečkih asocijacija, a ima značajnu izdavačku djelatnost, i najavio da će ove godine, kao i prethodnih, dati šansu mladim ljudima, pripravnicima da upravo ovdje steknu prva praktična znanja.

Dodao je da će NUBBiH u oktobru biti domaćin sastanka direktora nacionalnih ISSN centara, tj. nacionalnih agencija za primjenu međunarodnog broja za serijske publikacije.

 

Foto: NUBBiH                                                                            Fena/Informer.ba