BiH Udarno Vijesti

Muslimani širom BiH obilježavaju Ramazanski bajram

Vjernici islamske vjeroispovijesti u BiH danas obilježavaju jedan od najvećih muslimanskih praznika Ramazanski bajram.

Centralna bajramska svečanost jutros je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajram-namaz i tradicionalnu hutbu služio je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Cerić je podsjetio da je to njegova posljednja ramazansko-bajramska hutba u svojstvu vjerskog poglavara muslimana u BiH, te ukazao vjernicima na važnost provođenja deset božijih zapovijesti.

U Medžlisu Islamske zajednice Banjaluka bajram-namaz klanjan je u devet džamija u kojima je tokom ramazana klanjan i teravih-namaz, a centralna svečanost održana je u Ferhat-pašinom mesdžidu u džamiji Ferhadija gdje se hutbom obratio banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

On je podsjetio da je Bajram praznik ljubavi, sloge i jedinstva.

“Iduće godine, ako Bog da, Bajram-namaz klanjat ćemo u obnovljenoj Ferhadiji, što je izuzetno bitno za sve vjernike u Banjaluci, jer je Ferhat – pašina džamija simbol pomiranja i suživota u BiH, isto kao i praznik koji danas proslavljamo”, poručio je muftija Čamdžić.

Više hiljada vjernika prisustvovalo je jutros centralnoj bajramskoj svečanost koja je za područje Muftiluka zeničkog održana u Sultan Ahmedovoj -Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Centralni Bajram namaz u Tuzli klanjan je u Prinčevoj džamiji, a predvodio ga je tuzlanski muftija Husein efendija Kavazović.

Ramazanski bajram traje tri dana, nedjelju, ponedjeljak i utorak, a obilježava se nakon mjeseca ramazana koji su vjernici proveli u postu.

Ramazanske čestitke poglavaru Islamske zajednice i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH uputili su najviši zvaničnici Republike Srpske, Federacije BiH i BiH.

Agencije/Informer.ba