BiH Udarno Vijesti

MVP BiH: Radi se na vraćanju prevarenih bh. radnika iz Iraka

Sedamnaest državljana BiH, koji traže izmještanje iz kurdskog grada Erbil u Iraku, mogli bi već danas preko Istanbula da se vrate u BiH, obećao je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković.

On je potvrdio da Ministarstvo vanjskih poslova BiH  u vezi s tim  pitanjem radi uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te da su predstavnici Ambasade BiH u Jordanu, putem koje se diplomatski pokriva Irak, od sinoć u kontaktu sa 17-oricom bh.građana.

“Uspjelo se isposlovati da im budu vraćeni pasoši“, potvrdio je Perković za medije u RS-u.

Ovi  bh. građani  su otišli u Irak na osnovu, kako je rekao Perković, “bajkovitih obećanja” o dobroj zaradi, ali se ispostavilo da su ih prevarili mešetari iz njemačke firme koji su im oduzeli novac i pasoše uz izgovor da treba produžiti vizu.

Perković je pojasnio i da je ambasador BiH u Jordanu Zlatko Dizdarević rekao da radi na tome da ti ljudi budu vraćeni danas, jer još imaju validnu vizu.

“Ukoliko se u tome ne uspije radit će na produženju njihovih viza za dva dana da bi najkasnije u nedjelju bili vraćeni u BiH“, precizirao je Perković.

Bh.državljani su trenutno u radničkom kampu u Erbilu, u kojem borave još radnici iz Rumunije i Bugarske.

“Nama u MVP-u je u interesu da te ljude vratimo danas da ne bi bilo komplikacija vezano za produženje viza. Oni još legalno borave u Iraku i nisu uhapšeni”, precizirao je Perković.

Predstavnici vlasti u Tesliću zatražili su ranije od Ministarstva vanjskih poslova BiH da pomogne sedamnaestorici Teslićana da budu evakuirani iz kurdskog grada Erbil na sjeveru Iraka.

Mladići koji su putem kompanije “E. E. Baumontage”, čiji je vlasnik Eugen Eirich, odnosno zastupnika te firme u BiH, otišli prije desetak dana, navodno da rade građevinske poslove, sada su prepušteni sami sebi, bez hrane, novca, a oduzeti su im i pasoši.

Jedan od njih, Aleksandar Elvis Ramić iz Blatnice kod Teslića, objavio je jučer na svom profilu na društvenoj mreži Facebooke da je zarobljen s još 16 državljana BiH u Iraku, a ističu im turističke vize zbog čega će završiti u zatvoru.

Teslićani su otišli na sjever Iraka na osnovu ponuda da će sedmično zarađivati 700 dolara, ali se ispostavilo da su prevareni.

I Ljubomir Malivojević, predsjednik Vijeća mjesne zajednice Blatnica, odakle su trojica zarobljenih Teslićana, rekao je da će pomoć u oslobađanju tražiti i od lokalne zajednice, ali i od institucija Republike Srpske i BiH.

On je dodao da im je posao putem ove njemačke firme pronašao Zoran Ristikić iz Teslića.

U Erbil je putem njemačke kompanije, čiji je vlasnik Eugen Ejrih, otišlo 10 Bošnjaka, šest Srba i jedan Hrvat.

 

Fena/Informer.ba