BiH Vijesti

Na­pla­tne ku­ći­ce u Po­dlu­go­vi­ma po­či­nju s ra­dom idu­će go­di­ne

Ten­der za izbor fir­me ko­ja će pos­ta­vi­ti sis­tem za na­pla­tu na na­pla­tnim ku­ći­ca­ma u Po­dlu­go­vi­ma, Vi­so­kom i Ka­knju po­ni­šten je po ko zna ko­ji put.

Za­bri­nja­va­ju­ća si­tu­aci­ja

Zbog to­ga na­pla­tne ku­ći­ce ko­je su tre­ba­le po­če­ti s ra­dom još pri­je go­di­nu da­na, ne­će bi­ti u fun­kci­ji naj­ma­nje do po­čet­ka na­re­dne go­di­ne.

Sva­ki put is­ti su ra­zlo­zi zbog ko­jih se ten­der po­ni­šta­va, a to su žal­be fir­mi ko­je ne do­bi­ju po­sao. Si­tu­aci­ja je u naj­ma­ju ru­ku za­bri­nja­va­ju­ća te zbog to­ga mo­ra­mo vi­dje­ti šta tre­ba ura­di­ti da ko­na­čno pro­na­đe­mo rje­še­nje – ka­že En­sad Ka­rić, di­re­ktor Ja­vnog pre­du­ze­ća Auto­ces­te FBiH, na­gla­ša­va­ju­ći da se već ra­di na dru­ga­či­jem na­či­nu izbo­ra fir­me za ovaj po­sao.

Oče­ku­jem da sre­di­nom ju­la bu­de ra­spi­san no­vi ten­der, ali po dru­ga­či­jem prin­ci­pu da se ova­kve stva­ri ne bi po­nav­lja­le. O de­ta­lji­ma ne­ću go­vo­ri­ti dok sve ne pro­ve­de­mo u dje­lo – re­kao je Ka­rić.

Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma pu­no bo­lja si­tu­aci­ja je sa pri­pre­ma­ma za iz­gra­dnju di­oni­ce ko­ri­do­ra Vc Bi­ja­ča-Kra­vi­ce u du­ži­ni od pet ki­lo­me­ta­ra.

Za­tra­ži­li smo od bh. kon­zor­ci­ja ko­ji či­ne Hi­dro­gra­dnja ŽGP i Euroa­sfalt da po­ša­lju ban­ko­vne ga­ran­ci­je za izvo­đe­nje ra­do­va na pro­je­ktu vri­je­dnom 23 mi­li­ona eura. Oče­ku­jem da će se to us­ko­ro de­si­ti te da će ra­do­vi po­če­ti naj­ka­sni­je u sep­tem­bru – ka­zao je Ka­rić, do­da­ju­ći da se po­du­zi­ma­ju akti­vnos­ti na pri­pre­ma­ma no­vih gra­di­li­šta.

Pred­kva­li­fi­ka­cij­ske mje­re

“Iz­vrše­ne su pred­kva­li­fi­ka­cij­ske mje­re za iz­gra­dnju di­oni­ce ko­ri­do­ra Vc Kra­vi­ce-Zi­ro­je­vi­ći te tu­ne­la Su­ho­dol-Tar­čin. Oče­ku­jem da ako sve bu­de ure­du do kra­ja go­di­ne i na tim di­oni­ca­ma ra­do­vi mo­gli po­če­ti – za­klju­čio je Ka­rić.

 

San/Informer.ba