BiH Udarno Vijesti

Na bh. tržištu igračke štetne po zdravlje djece: U lutkama uzročnik raka

Od 33 uzorka igračaka na bh. tržištu, koliko ih je bilo na laboratorijskoj analizi, kod njih 19 utvrđena je nedozvoljena koncentracija ftalata, koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene rizike, odnosno različita oštećenja i poremećaje kod djece, pišu Nezavisne.

Riječ je o hemijskim spojevima, za koje brojni stručnjaci tvrde da remete ravnotežu hormona, što uzrokuje feminizovanje, a dokazana je i njihova kancerogenost.

“Od ukupnog broja ispitanih uzoraka, njih osam od 20 s teritorije FBiH su bili neodgovarajući. Takođe, osam od deset uzoraka uzetih s teritorije RS i sva tri uzorka uzeta u Brčko distriktu bili su neodgovarajući”, navode u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH, koja je učestvovala u projektu nadzora igračaka, a cilj je bio utvrditi da li proizvodi za djecu sadrže nedozvoljenu koncentraciju ftalata.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se, u poređenju s prethodnim projektom, broj neodgovarajućih uzoraka povećao za tri odsto, odnosno sa 55 na 58 odsto.

Desimir Miljić, glavni zdravstveni inspektor RS, tvrdi da Republička zdravstvena inspekcija u spoljnotrgovinskom nadzoru, prilikom uvoza, svakodnevno kontroliše proizvode namijenjene djeci.

 

“Nakon dobijanja rezultata ispitivanja koji se odnose na prisustvo ftalata, u prometu je zatečena 181 igračka odnosno proizvod za djecu. Od ovog broja, 164 su već uništene, šest komada je vraćeno dobavljaču u FBiH, a 11 lutaka, za koje se radi superanaliza, stavljene su van prometa do konačnih rezultata”, pojašnjava Miljić i dodaje da su svi ovi proizvodi porijeklom iz Kine.

Ombudsmani za djecu upozoravaju da igračke koje sadrže ftalate nose ozbiljne zdravstvene rizike.

“Nažalost, na našim prostorima prisutne su jeftine igračke, koje ne zadovoljavaju potrebne standarde i koje su zbog toga zabranjene u zemljama EU. Kupujući igračke, roditelji često ne znaju čemu su sve izložena njihova djeca”, ističe Vesna Popović, stručni saradnik za odnose s javnošću u Instituciji ombudsmana za djecu RS.

Dodaje da takvi proizvodi, koji sadrže ftalate u procentu većem od dozvoljenog, ne bi se smjeli naći na tržištu, što je, kako kaže Popovićeva, najsigurniji način da zaštitimo djecu i njihovo zdravlje.

Pojačan nadzor

Nakon dobijenih rezultata u vezi sa nedozvoljenom koncentracijom ftalata u igračkama, nadležne inspekcije FBiH, RS i Brčko distrikta su naložile povlačenje tih proizvoda s tržišta i njihovo uništenje.

Nadležne inspekcije su, takođe, zatražile da se maksimalno pojača nadzor pri uvozu dječjih igračaka i proizvoda za djecu.

“Aktivnosti nadzora i dalje će biti usmjerene na ispitivanje igračaka i proizvoda za djecu na sadržaj ftalata”, navode u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH, pišu Nezavisne.

 

Informer.ba