BiH Intervju Udarno Vijesti

Na dan početka predizborne kampanje Incko poručio političarima da se suzdrže zapaljive retorike

Povodom današnjeg početka izborne kampanje u BIH za lokalne izbore 7. oktobra, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je sve političke stranke i lidere da se suzdrže od govora mržnje i huškačke retorike, kao i svih drugih oblika netolerancije.

Ljudi žele da znaju šta će te uraditi da im život postane bolji i kako namjeravate unaprijediti zemlju. Sve stranke su se obavezale da će provoditi slobodne i fer izbore, i očekujem da to i ispoštuju, rekao je u intervjuu za današnje “Nezavisne novine” Incko.

Za svakodnevni život svakoga građanina lokalni izbori su, kaže, na neki način važniji nego opći, budući da se tiču njihovog neposrednog okruženja.

Također, smatra da građani često poznaju kandidate dovoljno dobro da imaju solidnu osnovu da odluče za koga će glasati.

Na putu ka biračkom mjestu svaki birač treba dobro da pogleda oko sebe: da li ste zadovoljni kako se vaša sredina razvijala, jeste li zadovoljni uslugama koje dobijate od svojih lokalnih vlasti? Da li su kontejneri za smeće puni, ili se redovno prazne? Da li ste imali vode jutros kada ste se probudili i kada ste se htjeli umiti? To su stvari o kojima vaši lokalni lideri treba da brinu, istakao je Incko.

S tim pitanjima, navodi, nema nikakve veze kako je BiH glasala u Generalnoj skupštini UN-a .

Više vas treba interesovati da li kanalizacija radi. Mislite o tome ko ima najbolji i najkredibilniji plan za razvoj vaše sredine. I, što je najvažnije, izađite na birališta i glasajte: nemojte dopustiti da drugi odlučuju umjesto vas, kazao je visoki predstavnik u BiH.

Političarima je poručio da “imaju na umu da su ovo lokalni izbori i da se u svojoj predizbornoj kampanji fokusiraju na potrebe lokalnih zajednica i građana.”

Naglašava da političari treba da služe građanima ove zemlje tako što će se fokusirati na pitanja koja znače nešto za njihov životni standard i budućnost, nadajući se da će političari održati obećanje i da će predizborna kampanja biti konstruktivna i odgovorna.

Nezavisne/Informer.ba