BiH Izdvojeno Vijesti

Na Durakovićevoj komemoraciji kćerka Vedrana pročitala pjesmu “Smrt” od Maka Dizdara

Amfiteatar FPN-a bio je premalen da primi sve one koji su htjeli odati počast profesoru Durakoviću.

 

Članovi porodice, kolege, predstavnici akademske zajednice i političkog života BiH, oprostili su se danas, na komemoraciji koju je organizirao Fakultet političkih nauka u Sarajevu (FPN), od uvaženog profesora Nijaza Durakovića.

Biranim riječima, uz zasluženo poštovanje prema patrioti kakav je bio Duraković, prisutnim u amfiteatru FPN-a obratio se dekan ovog fakulteta prof.dr. Šaćir Filandra.

“Teško je u ovom trenutku izdvojiti bilo šta iz ogromnog naučnog rada koji je Duraković ostavio iza sebe”, rekao je Filandra.

Podsjetio je na sve Durakovićeve značajnije političke funkcije te potcrtao da je napisao 16 knjiga.

“Nijaz je uvijek isticao da je iz Stoca. On je naprosto volio što je iz Stoca o čijim je stanovnicima mnogo znao i rado pričao u svakom trenutku”, rekao je Filandra.

Sa suzama u očima i drhtavim glasom prisutnim se obratila i mlađa kćerka Nijaza Durakovića Vedrana. Pročitala je njegovu omiljenu pjesmu, “Smrt”, pjesnika Maka Dizdara.

“On nije otišao, uvijek će biti tu. Volim te, tata”, rekla je Vedrana.

Treba istaći da je amfiteatar FPN-a bio premalen da primi sve one koji su htjeli da odaju počast profesoru Durakoviću.

Na stolu, uramljena slika profesora Durakovića, sa stisnutom pesnicom u zraku i ozbiljnog izraza na licu mnoge je asocirala na patriotizam, ljubav prema BiH koja je bila sastavni dio njegovog života.

Nijaz Duraković rođen je 1. januara 1949. u Stocu. Umro je 28. januara u svom stanu na Marindvoru uslijed infarkta.

 

Fena/Informer.ba