BiH Udarno Vijesti

Na godišnjicu genocida u Srebrenici u Doboju organizuju miting podrške Mladiću

U Doboju su polijepljeni plakati kojima, kako se navodi, Pododbor Srpskog kulturnog kluba Republike Srpske u tom gradu, Ravnogorski pokret otadžbine RS-a i Srpsko sokolsko društvo “Sveti Đorđe” u Doboju pozivaju građane na miting podrške Ratku Mladiću, koji organiziraju sutra u gradskom parku.

 

 

Osim slike haškog optuženika Ratka Mladića, na plakatima, je uz poziv građanima na dođu na taj skup kako bi, kako se navodi, „izrazili svoje nezadovoljstvo“ te „poslali poruku istine i podrške“.

Mitingom, ustvrdili su organizatori, će pokazati i stav kako „neće dozvoliti rušenje RS-a“.

Ratko Mladić je u pritvoru Haškog tribunala u Scheveningenu od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije izručile tom sudu, nakon njegovog hapšenja u Lazarevu kod Zrenjanina 26. maja ove godine.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Tribunal u Haagu je podigao 25. jula 1995, ali on je uhapšen tek nakon gotovo 16 godina skrivanja.

Sutra u Potočarima kod Srebrenice bit će obavljena kolektivna dženaza 613 identificiranih posmrtnih ostataka ubijenih srebreničkih Bošnjaka 11. jula 1995.godine.  Sutra je i dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalna vlada donijela je Odluku da je 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava – dan žalosti. Na taj dan neće biti održani nikakvi kulturno-zabavni programi na javnim mjestima u Federaciji. Međutim, uz dozvolu ministarstva, prikladni kulturno-umjetnički programi koji su tematski isključivo vezani za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici nisu predmet ove odluke jer nemaju zabavni karakter.

 

Fena/FTV/Informer.ba