Region Udarno Vijesti

Na ime zaostalih penzija: Srbija uplatila 50.000 eura na račun porodice Ratka Mladića

Država Srbija je uplatila na račun porodice Ratka Mladića oko pet miliona dinara (50.000 eura) na ime zaostalih penzija ratnog haaškog optuženika, saznaju beogradske Večernje novosti.

Donedavno najtraženijem haaškom bjeguncu penzija je posljednji put isplaćena decembra 2005. kada je račun zamrznut i od tada je na ovaj račun “sjelo” više od 60 penzija.

Ovlaštenje za podizanje penzije Ratko Mladić je dao svom sinu Darku samo dan prije nego što je izručen Haaškom tribunalu. To znači da će prva “slobodna” penzija koja će biti uplaćena na Darkov račun biti junska i trebala bi iznositi oko 80.000 dinara (800 eura) kako navode u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, javljaju Novosti i podsjećaju da je Mladić penzionisan 2002. kada mu je prestala aktivna vojna služba, a pravo na penziju ostvario je marta iste godine.

Novosti takođe neslužbeno saznaju kako Mladić više nije u pritvorskoj bolnici i umjesto da, kako se očekivalo, bude prebačen u zajedničke prostorije sa ostalim pritvorenicima iz bivše SFRJ, on se trenutno nalazi u dijelu pritvora koji je namijenjen pritvorenicima iz međunarodnog suda za Libanon.

 

Informer.ba