BiH Region Udarno Vijesti

Na koje vas sve načine kradu i kako se zaštititi?

Mašta krivotvoritelja u stanju je uraditi svašta, no najčešći način zloupotrebe još je uvijek neovlašteno korištenje ličnih podataka. Saznajte na koje vas sve načine kradu i kako se zaštititi od toga? Čak dvije trećine kartičarskih prijevara u Velikoj Britaniji odnosi se na krađu podataka kao što su datum rođenja, poštanski broj i lozinka za internetsku prijavu, a slično je i u ostalim zemljama, piše Večernji list.

Najčešći načini krađe

Krađa identiteta (phishing) – riječ je o e-mail porukama u kojima pošiljatelji, koji se lažno predstavljaju kao predstavnici banke, kartičarske kuće ili čak Ministarstva financija, traže osobne podatke kako bi ”unaprijedili razinu sigurnosti” ili čak tvrde da će na račun uplatiti novac koji iz nekog razloga korisnik kartice ili računa treba dobiti natrag. Uobičajeni su i ”linkovi” koji vode na web stranice koje ”glume” stranicu banke, kartičara ili tvrtke, na kojoj se korisnik logira i prevarantu servira svoje podatke.

Skimming – u ovom slučaju riječ je o podacima s kartica i računa koje krivotvoritelji najčešće skidaju s bankomata posebnim čitačima u trenutku dok korisnik kartice obavlja bankomatske transakcije. Oprema za takvo skidanje podataka odlično je uklopljena u izgled bankomata i uistinu ju je teško primijetiti.

”Jednostavna” krađa – najčešće je popratna pojava otimanja novčanika ili torbe, a ako osoba karticu čuva u novčaniku, velika je šansa za zloporabu. ”Zalutale kartice” – riječ je o karticama koje je kartičarska kuća poslala na adresu nakon isteka starih kartica ili netom nakon izdavanja, a nikad nisu stigle do pravog korisnika kojem su namijenjene. Netko ih je ukrao usput ili iz sandučića.

”Nigerijska” pisma – na hrvatskom su tržištu čudni mailovi dolazili najčešće iz te afričke zemlje, iako nisu njihova ekskluziva. Primatelju se pošiljatelji predstavljaju kao bivši dužnosnici svrgnuti s vlasti ili čak američki vojnici i nude mu ”izvrsnu poslovnu priliku” tražeći pritom njegovo sudjelovanje u transferu novca koji je ostao zarobljen na računima nakon silaska s vlasti ili odlaska iz zemlje. Pritom nude visoke provizije i do 30 posto, a obično treba platiti neke troškove. Poruke su pisane osobno i ciljano na primatelja, nisu ”cirkularne”.

Lutrijski dobici – i ovdje je riječ o mailu s obavijesti da ste upravo vi sretni dobitnik kojemu trebaju uplatiti novac, vrlo često iz Velike Britanije ili Španjolske. Naravno, za uplatu je potreban broj računa, banke, telefona, kopija putovnice…

Kako se zaštititi od krađa: 10 korisnih savjeta

1. Pažljivo čuvajte kartice, one su zapravo novac. Najbolje je ne držati ih s novcem u lisnici, nego odvojeno, u nekom drugom pretincu ili posebnom omotu.

2. Kartice i podatke o njima ne ustupajte trećim osobama, čak ni ako u njih imate povjerenje. Za prijatelja ili člana obitelji možete podignuti novac koji mu želite dati ili napraviti dodatnu karticu. Nikome ne otkrivajte PIN.

3. Ne držite karticu s PIN-om, PIN je najbolje imati zapisan kod kuće na skrovitu mjestu ili ga kamuflirati u imeniku mobitela, ”zaokruženog” drugim brojevima koji vama nešto znače.

4. Pri plaćanju u restoranima, na benzinskim crpkama ili bilo kojem drugom prodajnom mjestu, ne dopustite da vam kartica izađe iz vidnog polja. Tražite da se transakcija provede ispred vas.

5. Kad koristite bankomat, obvezno zaštitite rukom tipkovnicu na kojoj unosite PIN. Pokrivanje tipkovnice rukom može vas zaštititi i ako je postavljena oprema za skimming i kamera. Potrudite se da osobe koje čekaju iza vas poštuju prostor diskrecije, ako je potrebno, to ih zamolite.

6. Niste dužni u hotelu dati karticu da bi recepcionari ”bjanko” provlačenjem, bez iznosa, imali osiguranje za slučaj štete.

7. Nikad, ali baš nikad, ne šaljite podatke o kartici, banci ili svom identitetu e-mailom, na bilo čiji zahtjev. Karticu podignite osobno, a ne poštom. Instalirajte dobar antivirusni program na računalo.

8. Ne nasjedajte na priče o poslovnim prilikama, dobitku na lutriji ili sličnim nebulozama. One ne mogu biti vjerodostojne. Nikad.

9. Ako još imate magnetsku ili općenito karticu s nižim stupnjem zaštite, od izdavača zatražite onu s boljom zaštitom. Oprema za krivotvorenje je skupa i uvijek se prije ide na lakše mete, one s manjom zaštitom.

10. U slučaju gubitka ili krađe kartice odmah nazovite izdavača i blokirajte je. Broj unesite u mobitel da ga ne morate tražiti zaobilaznim načinima i tako skratite vrijeme u kojem kriminalac može napraviti trošak.

Buka/Danas.hr/Informer.ba