Region Udarno Vijesti

Na Kosovu povrijeđen 21 vojnik KFOR-a

Dvadeset i jedan vojnik KFOR-a povrijeđen je u srijedu navečer prilikom preuzimanja kontrole nad barikadom u Dudinom kršu, saopćio je u četvrtak KFOR. Podaci u broju povrijeđenih Srba nije objavljen, ali su se mnogi, kako javljaju beogradski mediji, javili ljekarima zbog suzavca i povreda.

“Jedan vojnik KFOR-a zadobio je povredu od kamiona, pet vojnika je zadobilo lakše povrede, a ostali površinske“, navedeno je u saopćenju KFOR-a dostavljenom agenciji Tanjug.

KFOR je javio da su nedugo prije toga njegovi pripadnici uspješno preuzeli barikadu južno od mjesta Rudare „bez ikakvih incidenata i u mirnoj atmosferi“.

„U ponoć se okupio veći broj demonstranata i sa tri kamiona krenuo ka vojnicima KFOR-a. Demonstranti su upotrijebili silu uključujući gađanje kamenjem i guranje KFOR-ovih vojnika napadajući ih kamionima natovarenim šljunkom“, tvrdi se u saopćenju.

Hici upozorenja

Vojnici KFOR-a su bili primorani da u zrak ispale hice upozorenja, a pored toga su upotrijebili suzavac i pendreke u “samozaštiti od demonstranata koji su pratili kamion“.

Kako bi spriječio mogućnost sukoba te da ne bi rizikovao ozbiljne žrtve na obje strane, KFOR je donio odluku da prekine operaciju, dodaje se u saopćenju.

„Ova operacija je u potpunosti u skladu s okvirom misije KFOR-a koja glasi da je KFOR  zadužen da očuva sigurno okruženje kao i da osigura slobodu kretanja“, rekli su iz KFOR-a.

Srbi iz pograničnih područja postavili su barikade i blokirali ceste na nekoliko mjesta u sjevernokosovskim općinama, demonstrirajući na taj način protiv uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom.

Agencije/Informer.ba