BiH Udarno Vijesti

Vlada FBiH: Na pakovanjima cigareta obavezno upozorenje o štetnosti

Vlada FBiH danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih prerađevina, koji je upućen u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Predložene izmjene usuglašene su s Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana.

Glavne novine se ogledaju u preciziranju načina na koji na pakovanjima duhanskih proizvoda moraju biti označene količine štetnih materija: pokazatelji o količini katrana, nikotina i ugljičnog monoksida moraju pokrivati najmanje 15 posto bočne stranice paklice cigareta.

Svako pojedinačno pakovanje mora, na najmanje 35 posto površine prednje stranice, imati jedno od općih upozorenja („Pušenje je štetno za zdravlje“, „Pušenje ubija“, „Pušenje šteti ljudima oko vas“). Na najmanje 50 posto poleđine pakiranja mora biti ispisano i jedno od posebnih upozorenja tipa: „Pušenje uzrokuje srčani udar“, „Pušenje uzrokuje moždani udar“, „Pušenje u trudnoći šteti zdravlju Vašeg djeteta“.

Kada je riječ o pakovanjima duhanskih proizvoda za žvakanje i sisanje, oni moraju ima upozorenje „Uporaba ovog proizvoda šteti Vašem zdravlju i stvara ovisnost“ veličine 35 posto površine. Izmjenama su pooštrene i kazne, tako da se kreću i do 10.000 konvertibilnih maraka, a prekršitelji se mogu suočiti i sa šestomjesečnom zabranom obavljanja djelatnosti.

 

Fena/Informer.ba