Region Udarno Vijesti

Na PINK-u zabranjeni hrvatski filimovi i muzika

Nakon što je u Hrvatskoj objavljen tender za prodaju luksuzne jahte El Bosco Željka Mitrovića, koja je zaplijenjena prošle godine, vlasnik televizije Pink je burno reagovao – objavio je privatni rat Hrvatskoj i hrvatskim proizvodima.

U septembru prošle godine, Hrvatska carinska uprava je zaplijenila Mitrovićevu jahtu kada je iz crnogorskih uplovljavala u hrvatske vode, uz obrazloženje da su počinjena dva carinska prestupa. Tada je navedeno da Mitrović, kao vlasnik firme na koju je brod registrovan, nije bio na njemu u trenutku ulaska u Hrvatsku i da su, u suprotnosti sa propisima, posadu činili ljudi zaposleni u Mitrovićevoj hrvatskoj firmi.

Mitrović je uložio žalbu, ali je prije tri dana u Jutarnjem listu objavljen tender za prodaju jahte, po početnoj cijeni od 23.636.000 kuna (2,6 miliona eura), iako je plaćena deset miliona eura. Javna prodaja će se održati 17. augusta u Dubrovniku.

Mitrović je jučer zakazao sastanak upravnog odbora svoje kompanije, na kojem su bile dvije tačke reda: ukidanje hrvatske muzike i kinematografije u svih pet zemalja u kojima Pink ima svoje televizije (Srbija, Makedonija, Slovenija, BiH i Crna Gora) i posebna briga o kontroli kvaliteta hrvatskih proizvoda u zemljama izvan Hrvatske, a još prije sastanka je bio objavio zabranu reklamiranja hrvatskog turizma, uz poruku: Više nikada nećemo biti u prilici da zataškavamo incidente i neprijatnosti koje srpski, bosanski i crnogorski državljani doživljavaju na ljetovanju u Hrvatskoj. Ovo je za mene životna tema i obećavam Hrvatskoj da za vrijeme vlasti gospođe Jadranke Kosor, moja noga neće više kročiti tamo. Na taj način se borimo protiv vlasti koja u Hrvatskoj otima srpsku imovinu ”

U istom statusu kao moja jahta je na hiljade brodova, koji također koriste hrvatsku posadu. Cijela hrvatska javnost zna da sam brod koristio u lične svrhe i kao takav nisam poreski i carinski obveznik. Postoji osnovana sumnja da se radi o akciji čiji je cilj da otetu srpsku imovinu jeftino prodaju nekom hrvatskom tajkunu. Moj brod je bio jedan od najvećih na hrvatskom Jadranu, ali pošto ne pripada njima, upadao je u oči kao vlasništvo srpskog državljanina“, rekao je Mitrović.

“Pa neka im je! Ako će Hrvatska biti bogatija za moju jahtu, neka je proda! Ali moraju znati da će na kraju Hrvatska platiti više. Krećemo u kampanju protiv Hrvatske! Na kraju će biti 100:1, za nas“, prenosi Jutarnji list Mitrovićevu izjavu.

Press prenosi i Mitrovićevu izjavu da se objavljeni tender može tretitrati kao krivično djelo: “U njemu se kao datum prodaje navodi 17. august, sa definisanom visokom cijenom. U istom tenderu, nalazi se i rok od osam dana za ponovnu licitaciju, u kojoj će biti moguća neposredna pogodba. Dakle, novi tender neće biti objavljivan, što ukazuje na namjeru da se u tišini brod proda po bilo kojoj cijeni“, ocenjuje Mitrović.

Također, Mitrović je naglasio da ima “veliko povjerenje u institucije u Bruxellesu i Strasbourgu” i da se nada “brzom razrješenju i naplati štete koju je bahata hrvatska vlast napravila”.

On je istaknuo i da će se “tek posvetiti” pitanju ekonomske razmjene u kulturi Hrvatske i Srbije, izrazivši uvjerenje da njegova kompanija ima “dovoljno medijske snage kako bi se uspostavio bolji balans u kategoriji vanjksotrgovinskog debalansa između Srbije i Hrvatske”.

Također, on je naglasio da se svih ovih godina trudio da jača dobrosusjedske odnose između Hrvatske i Srbije, zbog čega je posebno ogorčen ovakvim potezom hrvatskih vlasti: “To su, prije svega, bili medijski poslovi, koji su podrazumijevali favorizovanje hrvatske muzike, kinematografije i hrvatskih investicija u zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatska država, zajedno sa premijerkom Jadrankom Kosor, našla je dobar način da mi se zahvali za to“, istaknuo je Mitrović.

Jutarnji list/Informer.ba