BiH Izdvojeno Vijesti

Na području Hercegovine oko 40 000 prevarenih žiranata

Na području Mostara i Hercegovine ima oko 40 000 prevarenih žiranata koji su vratili, vraćaju ili će vraćati tuđe kredite podignute u bankama i mikrokreditnim organizacijama, podaci su Udruženja za zaštitu žiranata BiH.

Predsjednik Udruženja Jovica Cvjetković rekao je lokalnim medijima u Livnu da je juče u Mostaru održana osnivačka skupština Udruženja za zaštitu žiranata u BiH za područje Hercegovine radi efikasnije borbe prevarenih žiranata za prava.

Prema njegovim riječima, na području BiH ima više od 200 000 prevarenih žiranata, a više od 85 000 do sada je otplatilo oko 17,5 miliona KM tuđih kredita bankama i mikrokreditnim organizacijama u Federaciji BiH (FBiH) i Republici Srpskoj (RS).

Na području FBiH ima više od 80 000 prevarenih žiranata, a na području RS oko 120 000. I ja sam takođe jedan od prevarenih žiranata sa 460.000 KM obaveza po kreditima bivših prijatelja sa kojima se sada viđam samo na sudu“, rekao je Cvjetković i dodao da su i mnogi penzioneri žrtve korisnika kredita kojima se rate za tuđe kredite odbijaju od mizernih penzija.

On je naveo da i na području Livanjskog kantona ima oko 3 500 prevarenih žiranata, od čega najviše na području opština Livno i Tomislavgrad, te da je, prema podacima kojima raspolaže ovo udruženje, u posljednje dvije godine u BiH samoubistvo izvršili 30 očajnika koji su ostali bez imovine jer nisu mogli vraćati tuđe kredite.

 

Srna/Informer.ba