BiH Udarno Vijesti

Na području KS-a izmjerena visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Na području Kantona Sarajevo izmjerena je visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu, više od 200 zrna po kubnom metru vazduha, što zahtijeva posebne mjere predostrožnosti za lica sa alergenim smetnjama, saopšteno je iz Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline.

Rezultati monitoringa polena ambrozije ukazuju da je neophodno preduzeti sve radnje za suzbijanje ove korovske vrste, za šta su zaduženi vlasnici, odnosno korisnici zemljišta.

Osobama osjetljivim na polen savjetuje se izbjegavanje boravka u prirodi duže od jednog sata te da u vremenu između 11 i 16 sati, kada je koncentracija polena najviša, borave u zatvorenim prostorijama.

Kantonalno Ministarsvo prostornog uređenja i zaštite okoline, zajedno sa Centrom za ekologiju i prirodne resurse, čiji su predstavnici obišli pojedine lokalitete na kojima se sumnja da ima ambrozije, upozoriće nadležne subjekte na njihove obaveze, uz pružanje stručne pomoći ukoliko se ukaže potreba.

Na području Kantona Sarajevu zabilježeno je i visoko prisustvo alergena crnog pelina u zraku, koji je dosta sličan ambroziji i koji se takođe mora uništavati.

 

Srna/Informer.ba