BiH Vijesti

Na suđenju za zločine u Kalinoviku nisu se pojavila dva svjedoka

Na suđenju četvorci optuženih za ratne zločine u Kalinoviku u sudskom predmetu “Perić i ostali” nisu se pojavila posljednja dva svjedoka Tužilaštva BiH iako su iskazali spremnost da svjedoče, saopćio je BIRN – Justice Report.

Tužilac Munib Halilović rekao je da su mu svjedokinja Emina Čorbo i zaštićeni svjedok “R” ranije rekli da žele svjedočiti.

Sudsko vijeće je odlučilo da ponovno stupi u kontakt s ovim svjedocima kako bi ih pozvali na neko od narednih ročišta.

Tužilac Halilović je uložio i posljednja 32 materijalna dokaza, čime je završen dokazni postupak optužbe.

Među uloženim dokazima su dokumenti koji pokazuju da su optuženi kao policajci primali plate u periodu za koji ih optužnica tereti, a također su uloženi i njihovi lični dosjei.

Naredno ročište zakazano je za utorak, 12. juli, kada će biti održana statusna konferencija na kojoj će odbrana optuženih govoriti o svojim planovima.

U ovom sudskom predmetu, za zločine u Kalinoviku Tužilaštvo BiH tereti Milana Perića, Spasoja Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovinu, nekadašnje pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik.

Kako se navodi u optužnici, ovi bivši pripadnici SJB-a Kalinovik su u ljeto 1992. učestvovali u nezakonitom hapšenju civila koje su odvodili u školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”, gdje je najveći broj zatočenih i ubijen.

 

Fena/Birn/Informer.ba