Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Na teritoriji N. Pazara, Sjenice i Tutina privedeno 15 osoba

Petnaest lica privedeno na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, u policijskoj akciji koja je započela jutros. Akcija sprovedena nakon što je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, pripadnik vehabijskog pokreta, juče pucao na ambasadu SAD u Sarajevu.

U policijskoj akciji koja je započela jutros na 18 lokacija na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, privedeno je 15 lica, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Jutros u pet sati otpočela je akcija protiv ekstremističkog islamskog vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina“, rekao je Dačić u telefonskoj izjavi agenciji Tanjug.

Srbijanski ministar je rekao da su privedenima oduzeti telefoni, kompjuteri i laptopi i da su privedeni na razgovor. Akciju su izveli žandarmerija, služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije.

Akcija je sprovedena nakon što je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara, pripadnik vehabijskog pokreta u kome je poznat i kao Abdu Rahman, juče pucao na ambasadu SAD u Sarajevu.

Jašarević (23) je pucao iz “kalašnjikova” po američkoj ambasadi. U napadu su ranjena i dva policajca, a od zaposlenih u ambasadi niko nije povrijeđen. U sukobu sa policijom Jašarević je lakše povređen u nogu hicem iz snajpera.

Poslije napada u Sarajevu, policija je u Novom Pazaru pretresla kuću Mevlid Jašarević. Direktor policije Milorad Veljović rekao je za RTS da je Jašarević, kao pripadnik vehabijskog pokreta, dobro poznat policiji i da je bio pod stalnom prismotrom u Novom Pazaru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je, poslije napada u Sarajevu, pojačalo obezbjeđenje američke ambasade i dručih diplomatskih predstavništava u Beogradu.

 

RTS/Informer.ba