BiH Udarno Vijesti

Na Univerzitetu u Banja Luci sve prisutnija korupcija, javašluk i nepotizam

Unija studenata Republike Srpske zatražila je danas promjene u visokom obrazovanju, ocjenjujući da su na Univerzitetu u Banja Luci sve prisutnija korupcija, javašluk i nepotizam.

Predsjednik Unije studenata Nikola Dronjak na konferenciji za novinare rekao je da su mladi dovedeni u očajnu poziciju i poručio da će studenti iskoristiti sve demokratske metode kako bi izrazili nezadovoljstvo.

Student ombudsman pri Uniji studenata na Univerzitetu u Banja Luci Vedran Jokić rekao je da na tržištu rada nikada do sada nije bilo više diploma, a manje znanja, što je, kako je naveo, posljedica uvođenja privatnih fakulteta.

Predstavnik Studentske organizacije Univerziteta u Banja Luci Siniša Kilibarda ukazao je na problem nedostatska smještajnog kapaciteta u Studentskom domu koji je raspisao konkurs za 1.166 kreveta, pa tako svaki deveti student može dobiti dom. On je rekao da od 18.000 studenata njih oko 10.000 živi van Banja Luke.

“Hoćemo radikalne promjene u visokoškolskom obrazovanju, antikoruptivne mjere, socijalnu pravdu za sve studente, ako je za to potrebno da izađemo na ulice, vjerujte itekako smo spremni”, poručio je predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banja Luci Igor Macanović.

 

Srna/Informer.ba