Izdvojeno Svijet Vijesti

Načelni dogovor o budžetu EU za 2013.

Pregovarači iz zemalja članica Evropske unije postigli su načelni dogovor o nacrtu budžeta za 2013. godinu u vrijednosti od gotovo 133 milijarde eura, pri čemu je i potrošnja za ovu godinu uvećana za šest milijardi eura.

Taj dogovor, koji tek treba da odobre vlade članica EU i Evropski parlament, obezbjeđuje stabilno finansiranje programa Unije u slijedećoj godini, prenijela je agencija Reuters.

Dogovor takođe osigurava nastavak realizacije nekoliko programa na području zapošljavanja, školstva i istraživanja u toku ove godine, kojima je prijetilo ukidanje zbog manjka u budžetu.

Postignut je dogovor o nacrtu budžeta za 2013. godinu, koji će tokom narednih dana biti predat na razmatranje Evropskom vijeću i parlamentu“, izjavio je portparol Evropske komisije, ali je jedan neimenovani zvaničnik EU upozorio da odobrenje budžeta nije sasvim izvjesno.

Daleko veće neslaganje

U skladu sa dogovorom, budžet EU će slijedeće godine biti ograničen na maksimalan iznos od 132,84 milijarde eura, što je 2,9 posto više nego ove godine.

Međutim, to je značajno niže od povećanja od 6,8 posto koje su zahtijevali Evropski parlament i komisija, a predstavlja tek malo povećanje kad se uzme u obzir inflacija.

Budući da je za potrošnju u ovoj godini odobreno dodatnih šest milijardi eura, budžet za 2012. sada iznosi rekordnih 135 milijardi eura, tako da je potrošnja predviđena za slijedeću godinu zapravo za 1,6 posto niža u odnosu na 2012.

Uspješno okončanje pregovora o budžetu EU za 2013. bi omogućilo da se vlade i zvaničnici fokusiraju na temu oko koje vlada daleko veće neslaganje, odnosno na temu slijedećeg dugoročnog budžeta EU za period između 2014. i 2020. godine.

Evropski lideri nisu uspjeli da na samitu u Briselu prošle sedmice postignu dogovor o tom budžetu, a očekuje se da će na tu temu ponovo pregovarati početkom slijedeće godine.

Al jazeera/Informer.ba