BiH Udarno Vijesti

Načelnik općine Tomislavgrad odbio primiti nagradu iz Tuzle

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin odbio je da primi priznanje tuzlanskog magazina “Novi front” za najboljeg načelnika u ovoj godini jer je dodjela organizovana na katolički praznik Veliku Gospu.

Bio sam iznenađen da je dodjela priznanja organizovana na Veliku Gospu, praznik koji slave svi katolici i gotovo svi Hrvati u BiH, posebno u opštini Tomislavgrad gdje po tradiciji boravi više hiljada Duvnjaka koji žive u svijetu“, rekao je Vukadin i dodao da je on, kao načelnik općine, na taj dan u neku ruku i domaćin svima koji borave u zavičaju.

Vukadin, koji je član HDZ-a BiH, rekao je da nije želio otići u Tuzlu na svečanost kojoj su prisustvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, te bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, a gdje je trebalo da mu zlatnu plaketu uruči visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On smatra da je za značaj praznika Velike Gospe, koji se obilježava 15. augusta, morao da zna visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji se, kako je rekao, deklariše kao veliki katolik, “ako to već ne znaju Željko Komšić i Bakir Izetbegović”.

Načelnik općine Tomislavgrad nedavno je povukao i pokroviteljstvo plivačkog maratona na Buškom jezeru zato što je glavni pokrovitelj ovog takmičenja bio predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, jer HDZ BiH ne priznaje novu izvršnu vlast u ovom entitetu.

 

Srna/Informer.ba