BiH Udarno Vijesti

Načelnik sektora obavještajne agencije (OBA) optužen za silovanje

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv Muhidina Bašića, načelnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, zbog silovanja žene hrvatske nacionalnosti u januaru 1994. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pored Bašića, optužnica je podignuta i protiv Mirsada Šiljka, zvanog Šiki, jer su Bašić i on osumnjičeni da su za vrijeme proteklog rata na području opštine Vareš počinili ratni zločin i prekršili odredbe Ženevske konvencije.

U optužnici se navodi da su Bašić i Šiljak osumnjičeni da su za vrijeme rata u BiH sa još dva nepoznata pripadnika Armije RBiH 25. januara 1994. godine u podrumskim prostorijama “Šumarije Vareš” prisilili žensku civilnu osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

“Upotrebom sile, sva četvorica su počinila silovanje”, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

Bašić je u to vrijeme bio načelnik Ratnog odjeljenja Službe državne bezbjednosti Olovo, dok je Šiljak bio vojni policajac, pripadnik 122. lake brigade Armije RBiH.

Ovom optužnicom završena je istraga čije su postojanje sve do sada negirale institucije zadužene za istrage, počev od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštva BiH pa do same Obavještajno-bezbjednosne agenicije.

Optužnica protiv Bašića sve vrijeme je pokušavana zataškati i vjerovatno nikada ne bi bila podignuta da u medije nije procurio zapisnik sa sastanka Almira Džuve, generalnog direktora OBA, i Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, sada predsjedavajućeg.

Podsjećamo, u toj zabilješci se navodi da je Džuvo od Komšića zatražio pomoć i stopiranje istrage koju protiv načelnika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u OBA sprovodi SIPA zbog ratnog zločina.

Umjesto hitne suspenzije i preduzimanja preventivnih mjera, Džuvo je pokušao zataškati ovaj slučaj, što je vjerovatno jedan od najtežih slučajeva zloupotrebe položaja u ovoj bh. instituciji ikada.

U bilješci se navodi da je Komšić ovu Džuvinu molbu odbacio i rekao da istražioci treba da rade svoj posao, iskazujući punu podršku SIPA i istražiocima u njihovom radu.

Komšić i Džuvo su u nekoliko navrata negirali da su na sastanku govorili o tome uprkos službenoj zabilješci koju je sačinila SIPA, a do koje su došli mediji u BiH.

Žrtva silovanja, Hrvatica iz Vareša, sve je vrijeme živjela u strahu od silovatelja koji joj je u nekoliko navrata prijetio kako direktno tako i indirektno preko svojih saradnika tražeći od nje da povuče svoj iskaz.

Bašić je takođe i lično pokušao da ta žena povuče iskaz tako što je od Udruženja žena žrtava rata tražio da na bilo koji način, silom ili milom, nagovore silovanu Hrvaticu da promijeni svoj iskaz, pišu Nezavisne novine.

 

Nezavisne/Informer.ba