Svijet Udarno Vijesti

Nacionalno prijelazno vijeće spremno na saradnju: Bh. kompanije vraćaju se u Libiju!

Bosanskohercegovačke firme mogle bi se veoma brzo vratiti u Libiju, naše najznačajnije vanjsko tržište kada su građevinski poslovi u pitanju, smatra ambasador BiH u toj zemlji Ferhat Šeta.

On je za “Avaz” kazao da očekuje da će bh. kompanije za 15 do 30 dana biti pozvane da se vrate na libijsko tržište. Ta informacija posebno je značajna ako se uzme u obzir da je Predsjedništvo BiH zakasnilo s priznavanjem novih vlasti i tako dodatno otežalo položaj bh. kompanija u odnosu na druge zemlje.

Formiranje vlasti

Šeta je istakao da se sukobi u Libiji privode kraju i da je u procesu formiranje vlasti na svim nivoima te da postoji određeni kontakt.

– U kontaktu sam s novom libijskom vladom (Nacionalno prijelazno vijeće, op. a.) spremno na saradnju. Imamo obećanje da će svi ugovori bh. firmi biti sačuvani. To je potvrdio novi otpravnik poslova, koji je kazao da su bh. firme ostavile traga u Libiji i da su dobrodošle i ubuduće – kazao nam je Šeta, istakavši da će se, vjerovatno, uskoro i on vratiti u Tripoli, doduše na kraće vrijeme, jer mu mandat uskoro istječe.

Faruk Širbegović, direktor “Širbegović grupe”, kaže da će neki ugovori koje naše firme imaju u Libiji možda biti stavljeni na čekanje, odnosno da neće biti prioritet. No, ističe da će zato možda doći neki važniji ugovori, odnosno projekti koji budu u skladu s potrebama ove zemlje.

Naplata dugova

Govoreći o naplati dugova naših kompanija, Širbegović kaže da se nova libijska vlada oglasila pismom u kojem saopćava da stoji iza svih ugovora naših kompanija u Libiji.

– No, traže da se sve dokumentira. Oni će sve platiti, ali očekuju preciznost i tačnost. Bitno je da naše kompanije argumentiraju svoje zahtjeve, da budu precizne i tačne – kazao je naš sagovornik.

On je dodao da je bitno da se ostvari konstruktivna saradnja između države BiH i kompanija, jer firme neće lako naplatiti dugove ako ne budu imale podršku države.

Dugotrajan proces

Dženana Avdić, sekretar Udruženja građevinara pri Privrednoj komori FBiH, kazala nam je da još nije došlo do konkretnih pregovora s libijskim vlastima o naplati potraživanja. Smatra da to neće ići tako brzo, jer je riječ o dugotrajnom procesu.

Gubici zbog prekida radova

  • 110 miliona eura

ukupna šteta koju su naše kompanija pretrpjele

  • 659,1 milion eura

vrijednost ugovorenih radova naših kompanija u Libiji

  • 54,5 miliona eura

očekivana dobit od ugovorenih radova

  • 15,2 miliona eura

vrijedna oprema koja je našim kompanijama ostala u Libiji

  • 8,4 miliona eura

vrijednost materijala koji je firmama iz BiH ostao u Libiji

  • 7,7 miliona eura

bh. firme ostale kreditno zadužene za realizaciju poslova u Libiji

  • 3,9 miliona eura

neizmirena dugovanja kompanija radnicima po osnovu plaća

 

Dnevniavaz/Informer.ba