Izdvojeno Svijet Vijesti Zanimljivosti

Nacisti učili pse da govore i čitaju?

Nijemci su pokušavali da naprave armiju pasa koji znaju da govore i čitaju, otkriva novo istraživanje profesora s Univerziteta u Kardifu.

Adolf Hitler je tokom tridesetih godina prošlog vijeka, prema riječima profesora Jana Bondesona, osnovao specijalnu školu za pse, gdje su oni dresirani da razumiju i govore njemački jezik, kako bi bili od pomoći u ratne svrhe. Nacisti su pronalazili najinteligentnije pse i učili ih u školi “Tier-Sprechschule” u Lojteburgu da komuniciraju kao ljudi.

Bondeson je, izučavajući nacistički eksperiment s psima, pronašao i neke navodne dokaze o uspješnom treniranju. Jedan od pasa, polaznika te škole, je navodno na pitanje ko je Adolf Hitler, “odgovarao”:  “Moj firer” (Mein Fuhrer), lavežom imitrajući ljudski glas.

Drugi primjer je pas Rolf, erdejl terijer, koji je šapom pokazivao na pojedinačna slova i tako “ispisivao” riječi, pa i cijele rečenice, tvrdi Bondeson.

Neki veoma čudni eksperimenti su se odvijali u ratnom periodu u Njemačkoj u vezi s komunikacijom između pasa i ljudi. Sam Hitler je bio zainteresovan za korišćenje ‘edukovanih’ pasa u ratne svrhe i savjetovao je predstavnike njemačke vojske da prouče njihovu korisnost na terenu. Bondeson je u Berlinu pronašao stare novine koje svjedoče o nacističkom eksperimentu s psima.

U novinama je čak napisano da je pas Rolf, najnapredniji učenik, “govorio” o religiji, učio strane jezike, “pisao” poeziju i jednom prilikom “rekao da želi da ide u vojsku jer ne voli Francuze”.

Njemački poenter po imenu Don je mogao da kaže: “Gladan sam. Dajte mi keks”. Ovu nevjerovatnu priču o njemačkim psima koji govore Bondeson je objavio u knjizi “Nevjerovatni psi: Kabinet psećih zanimljivosti”.

 

Informer.ba