Region Udarno Vijesti

Nađene kosti Draže Mihajlovića?!

Potraga za posmrtnim ostacima četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića počela je danas u 14.15 časova na mjestu nekadašnjeg zatvora na Adi Ciganliji. Na mjestu gdje je Draža, prema tvrdnjama svjedoka, ubijen i zakopan, nađene su kosti za koje se pretpostavlja da su ljudske, kao i metalni ostaci lisica.

Jarak u kome su kosti nađene nalazi se između ružičnjaka i biciklističke staze na Adi Ciganliji.

Nađeno je više od deset kostiju za koje se pretpostavlja da su od ljudskih šaka i ruku, kao metal i žica za koje vijerujemo da su od “lisica” kojima su žrtve bile vezane. Sve je nađeno na dubini oko metar gde smo naišli na ostatke kreča – kaže za “Blic” Blažo Đurović, vlasnik preduzeća “Monting holding”, koje pomaže u otkrivanju grobnica žrtava partizanskih jedinica.

On napominje da su neke kosti nagorjele, a da su nađeni i komadi stakla.
Vijerovatno da su pokušali da zapale tijela neko vrijeme poslije streljanja. Vijerovatno su ih polili benzinom, pa su onda bacili u staklenoj boci zapaljivu smesu, recimo Molotovljev koktel” – pretpostavlja Đurović.

Prema izjavama svijedoka, Dragoljub Mihailović i još osam osoba su 16. ili 17. jula 1946. ubijeni kod tih jama i bačeni u njih. Cvetković i Đurović htjeli su da iskopaju plitak jarak, takozvani šlic, da bi definitivno utrdili da je zid tamo gde su obilježeni drvenim kocima. Poslije početnog kopanja našli su cigle od ostataka zida, a ubrzo i dijelove kostiju i metalne lisice. S obzirom da su nađene kosti, moguće je da će dalje otkopavanje preuzeti forenzičarski timovi MUP-a Srbije.

Riječ je o primarnoj grobnici, ali postoje indicije da su posmrtni ostaci  Mihailovića nekoliko mijeseci posle streljanja iskopani i preseljeni na drugo mijesto s ciljem da nikada ne budu pronadjeni,” izjavio je nedavno član Komisije i koordinator Vlade za odnose s javnošću Slobodan Homen.

Nađene kosti i metalne ostatke istoričar Srđan Cvetković će predati državnom tužiocu na dalju analizu. Ako se utvrdi da je riječ o ljudskim kostima radiće se i DNK analiza i upoređivaće se sa potomcima Draže Mihailovića.

U potrazi se koristi najsavremenija sonda za pretragu terena i tehnologija koja je primjenjena za nalaženje masovnih grobnica iz poslijednjih ratova.

On je, prema mapama terena iz 1946. godine, utvrdio da je nivelacija terena ostala ista, što znači da zemlja nije nanošena niti skidana.

Istoričar Srđan Cvetković, sekretar Komisije za tajne grobnice komunističkih žrtava, obavijestio je o ovom otkriću zamjenika državnog tužioca Slobodana Radovanovića, koji je predsjednik Komisije za pronalaženje zemnih ostataka Dragoslava Mihailovića.

Prva kost je nađena oko 14.15 časova, a policija je došla sat vremena kasnije i policijskom trakom obilježila jarak gde su kosti otkrivene. Ovo mjesto biće obezbijeđeno dok narednih dana ne dođu ekipe forenzičara i završe otkopavanje.

Potraga je počela obilježavanjem mjesta gde je, prema starom planu, nekada bio zatvor i zid, pored koga je, kako su tvrdili svjedoci, ubijen Mihailović.

O mjestu ubistva govorili su i sada živi svjedoci Mihail Saskijević (82) i Milisav Marković (89), bivši zatočenici zatvora na Adi Ciganliji.

Đurović je obilježio drvenim kocima nekadašnji zid zatvora pored koga su bile dvije jame, jedna septička i jedna sa živim krečom.

 

Blic/Informer.ba