Crna hronika Izdvojeno Vijesti

U nadležnost Tužilaštva BiH predati uhapšeni carinici

U akciji koju su proveli službenici Uprave za indirektno oprezivanje BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske, šest osoba je predato u nadležnost Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala koje se dovodi u vezu s krivičnim djelom carinske prevare i krivičnim djelom zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Među tim osobama, koje se terete za pomenute nezakonitosti, četiri su carinski službenici UIO, a dva su špediteri.

O tome da li će pomenute osobe biti zadržane u pritvoru, informaciju će dati Tužilaštvo BiH, koje će odlučiti hoće li izlaziti s imenima osoba koje su im predate na dalje postupanje, saopćeno je danas iz UIO BiH.

Konkretno, pomenute osobe se terete za krivotvorenje dokumenata kako bi se platile što manje uvozne dažbine prilikom uvoza automobila u BiH.

Najčešće su krivotvorene fakture, koje su bile umanjene vrijednosti, pa je na taj način utvrđena manja carinska osnovica na koju su obračunate i uplaćene manje uvozne dažbine.

Također, pomenute osobe se terete za krivično djelo primanja i davanja dara, kako bi se utvrdila niža carinska osnovica prilikom uvoza automobila.

O kojem je obimu carinske prevare riječ, znat će se tek po okončanju istrage koju će sprovesti Tužilaštvo BiH, a Uprava za indirektno oporezivanje bit će, kako navode, i dalje na raspolaganju Tužilaštvu BiH.

Naglašavaju da je inicijativa za akciju koja je sprovedena krenula iz Uprave za indirektno oporezivanje.

“Nijedna carinska služba, pa tako ni carinska služba u BiH nije imuna na korupciju i primanje mita. Iniciranje jučerašnje akcije kao i prethodnih, te nekih budućih akcija, dokaz je da je novo rukovodstvo UIO odlučno da se izbori s problemom korupcije u redovima službenika Uprave za indirektno oporezivanje”
, poručuju iz ove institucije.

 

Fena/Informer.ba