Ekonomija Svijet Vijesti

Nafta pojeftinila zbog jačanja dolara

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku pojeftinila na ispod 91 dolara za barel, usljed jačanja američke valute, što čini “tečno zlato” skupljim za ulagače koji raspolažu drugim valutama.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u augustu je na Newyorškoj robnoj berzi pala za 55 centi na 90,61 dolar za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 73 centa na 104,39 dolara za barel, prenijela je američka novinska agencija AP.

Euro je oslabio prema dolaru na 1,4124 sa 1,4188 dolara od petka, kao posljedica zabrinutosti investitora zbog grčke dužničke krize.

Parlamentarci u toj zemlji će u srijedu glasati o 28 milijardi eura vrijednom planu štednje, a njemački ministar finansija Wolfgang Schauble je u nedjelju upozorio da Grčka neće dobiti novu tranšu pomoći ukoliko spomenuti plan ne bude usvojen.

Najvažnija energetska sirovina je prošle sedmice pojeftinila pošto je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopćila da će u narednih 30 dana na tržište pustiti 60 miliona barela nafte, od čega polovinu iz američkih strateških rezervi.

Neki analitičari ukazuju da bi pad cijene nafte mogao da bude privremen.

Sumnjamo da će problem snabdijevanja energentima u svijetu biti riješen pomoću tako male količine nafte. Taj potez će možda umiriti tržište tokom ovog ljeta, ali nikako ne predstavlja dugoročno rješenje“, navodi se u izvještaju američke konsultantske firme “Shark group“.

 

Fena/Informer.ba