Ekonomija Izdvojeno Udarno Vijesti

Najskuplji automobil uvezen u BiH prošle godine košta 857.000 KM

Najskuplji automobil uvezen prošle godine u BiH, preko carinske ispostave Banja Luka, registriran je, nezvanično se saznaje, na firmu “Comsar energy limited” s Kipra.

Riječ je o vozilu marke „mercedes S600 L GUARD“ čija je vrijednost prilikom uvoza u BiH iznosila 857.000 maraka, a samo dažbine, koje su plaćene prilikom uvoza, iznosile su čak 206.000 maraka.

Uvezen je u oktobru 2011.godine.

“Comsar energy limited” s Kipra u vlasništvu je Dagestanca Rašida Serdarova koji je s predstavnicima Vlade RS-a i upravom Rudnika i Termoelektrane Ugljevik prošle godine potpisao ugovor o izgradnji treće faze TE Ugljevik, a dobio je i dvije koncesije: na eksploataciju uglja na ležištima „Delići, Peljave-Tobut“ koje se procjenjuje na oko 45 miliona tona te koncesiju na izgradnju trećeg bloka termoelektrane u RiTE Ugljevik.

Za ovu investiciju, kao i druge u jugoistočnoj Evropi, Sardarov je 2010.godine registrirao firmu na Kipru “Comsar energy limited”.

Treba podsjetiti da je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević 14.oktobra 2011. uime Vlade RS-a potpisao dva koncesiona ugovora za detaljna istraživanja uglja na ležištima u općinama Ugljevik i Lopare saprivrednim društvom „Comsar Energy Republika Srpska“, preduzećem koje je osnovano zajedno s Serdarovom kiparskom firmom.

Termoelektrana Ugljevik u tom preduzeću ima svega 10 posto udjela.

 

Srna/Informer.ba