BiH Izdvojeno Vijesti

Najveće plate u državnoj službi u BiH imaju zaposleni u institucijama Federacije BiH

Najveće plate u državnoj službi u BiH imaju zaposleni u institucijama Federacije BiH, koji zarađuju 40 odsto više novca od službenika na nivou BiH, dok najmanja primanja imaju zaposleni u javnoj upravi Republike Srpske, rezultati su analize bruto plata i materijalnih troškova u institucijama BiH, FBiH, RS i Brčko distrikta, koja je urađena na zahtjev Fiskalnog savjeta BiH.

Uporedni pregled primanja zaposlenih u administraciji, koji su izradili svi nivoi vlasti, razmatran je na posljednjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH i tada je dogovoreno da se moraju napraviti dodatne uštede budžetskog novca, a posebno na stavkama materijalnih troškova.

Kao najproblematičniji označeni su putni troškovi, zbog čega je Fiskalni savjet zaključio da visina dnevnica prilikom putovanja na svim nivoima treba da bude ujednačena i da iznosi maksimalno 25 KM.

Prema aktuelnim pravilnicima zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na dnevnicu od 50 KM, osnovna dnevnica za činovnike u FBiH je 48, ali može da dostigne i 80 KM, dok je u RS 20 KM, piše “Glas Srpske”.

Ministar finansija i trezor BiH Dragan Vrankić kaže da je analiza pokazala drastične razlike u primanjima činovnika na različitim nivoima vlasti u BiH. “Ulazeći u strukturu plata može se konstatovati da su one u FBiH neuporedivo najveće. Policija je na primjer najbolje plaćena u FBiH, a najlošije u RS. Kada govorimo o ličnim stručnim saradnicima njihove plate su otprilike ujednačene“, rekao je Vrankić.

Govoreći o primanjima poslanika i ministara, Vrankić kaže da su najplaćeniji oni na nivou BiH i da parlamentarci i ministri na nivou BiH sa osobljem koštaju državu 4,5 miliona KM godišnje, dok FBiH i RS imaju ujednačene plate poslanika i ministara, za šta entiteti zajedno izdvajaju osam do devet miliona KM godišnje.

On ističe da je u više navrata predlagao da se napravi sporazum prema kojem bi se plate na svim nivoima harmonizovale.

 

Srna/Informer.ba