Izdvojeno Svijet Vijesti

Najveći štrajk u Britaniji od 1979. godine, dva miliona radnika izlazi na ulice

Dva miliona radnika izaći će na ulice kako bi protestiralo protiv vladinih mjera štednje za koje premijer David Cameron kaže da su neophodne kako bi spasio britansku ekonomiju.

Gotovo dva miliona britanskih radnika sprema se da krene u 24-satni opći štrajk protiv vladine mjere da smanji penzije.

U današnji štrajk će se uključiti imigracijski službenici, nastavnici, komunalci,  vatrogasci i drugi radnici iz javnih sektora, što je najveći javni izraz nezadovoljstva još od zimskih protesta 1979.godine.

Ljutiti zbog penzione reforme, štrajkači koji kažu da će sada morati raditi duže prije nego odu u penziju i davati veće doprinose svaki mjesec za račune, danas se neće pojaviti na svojim poslovima.

Ljudi bez opcija

Monica Hirst, pedagog i samohrana majka, rekla je reporteru Al Jazeere Laurencu Leeju u Londonu da su vladine mjere štednje ostavile ljude bez opcija, osim one da izađu i protestiraju.

“Ne želim da izgubim platu za taj dana….ali nemamo izbora, jer smo satjerani u ćorsokak“, kaže Hirst.

Vlada Davida Camerona, međutim, ne vidi druge mogućnosti osim ove pred izazovima ekonomije Velike Britanije.

Govoreći u parlamentu u utorak, George Osborne, ministar finansija, zatražio je od sindikalnih vođa da otkažu štrajk.

Ured za proračunsku odgovornost, nacionalni ekonomski  prognostičar, predvidio je u utorak da će 710.000 radnih mjesta biti izgubljeno u javnom sektoru do 2017.godini  pod vladinim mjerama smanjenja potrošnje.

Osborne je rekao da je žalostan što „štrajkači nanose štetu ekonomiji u ovakvim vremenima, i rizikuju svoja zaposlenja“, štrajkovima za koje mnogi strahuju da će biti haotičan za međunarodna putovanja, te da bi mogao zatvoriti škole.

Operator BAA koji vodi londonski aerodrom Heathrow, treći najfrekventniji aerodrom na svijetu, rekao je da se putnici mogu suočiti s 12-satnim kašnjenjima letova ukoliko njihovo imigrantsko osoblje napusti svoje poslove. Zaposleni u sektoru obrazovanja kazali su da će se devet od 10 škola zatvoriti.

Četvorogodišnji plan

Cameron sprovodi četvorogodišnji plan smanjenja potrošnje u ukupnom iznosu od 126 milijardi američkih dolara.

Premijer se nada da će rezanje troškova u javnom sektoru reducirati dugove, za koje kaže da su napravili njegovi prethodnici prije izbora 2010.godine.

Ured za proračunsku odgovornost, britanski nacionalni ekonomski  prognostičar, predvidio je u utorak da će 710.000 radnih mjesta biti izgubljeno u javnom sektoru do 2017.godini  pod vladinim mjerama smanjenja potrošnje.

Taj broj je povećan za 77 posto u odnosu na prethodne procjene od 400.000.

 

Agencije/Informer.ba