BiH Udarno Vijesti

Nakon 7 dana pješačenja RVI Kasim Cerić stigao u Potočare

Kasim Cerić, ratni vojni invalid, amputirac bez jedne noge, koji je 16. juna krenuo iz Sarajeva pješice prema Srebrenici, danas u popodnevnim satima stigao je u Memorijalni centar Potočari.

Cerić je tokom sedam dana prepješačio 170 kilometara, uz dva dana odmora. Zdravstveno stanje ovog 54-godišnjaka, po njegovim riječima, odlično je.

“Neka podmukla snaga mi je ulijevala iz svakog mog sakatog koraka jer je imao jedan humani cilj da dođem ovdje u Potočare da stanem, da se pokorim žrtvi, da zamolim dragog Allaha da ih obaspe svojom radšću i da pokažem bh. javnosti da postoji entuzijazma, da postoji ljubavi i da BiH može da postoji vječno” izjavio je Kasim Cerić po dolasku u Memorijalni centar Potočari.

U Memorijalnom centru Potočari Kasima Cerića dočekale su ga članice Udruženja “Srebreničke majke” ali i zamjenik načelnika Ćamil Duraković.

“Ovo je jedna od značajnijih aktivnosti u obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Ovo je prosto nevjerovatno da jedan pojedanac u ovakvom fizičkom stanju žrtvuje sebe kako bi se poklonio žrtvama genocida“ izjavio je Duraković.

“Imao sam čvrstu vjeru u dragoga Boga, vjerovao sam sebi, svojim motoričkim sposobnostima da mogu izdržati i nijednog momenta se nisam pokolebao u svojoj ideji da izdržim na ovakvom zaista teškom i dugom putu”.

Realizaciju Cerićeve ideje o pješačenju, simbolično nazvanom ”Amputirac putuje pješice kroz ‘Zlatnu Bosnu’ do ‘Bosne Srebrene”’, omogućili su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

 

Fena/Informer.ba