Ekonomija Udarno Vijesti

Nakon najavljenog rasta cijena u RS: Profiteri opet poskupljuju hljeb?!

Najava o novom poskupljenju brašna i hljeba koja dolazi iz Republike Srpske, uz opravdanje da je suša ostavila traga na urodu i kvalitetu pšenice, naišla je na oštre reakcije potrošačkih udruženja u našoj zemlji.

Fadila Hadžić, predsjednica mostarskog Kluba potrošača, smatra da se radi o neopravdanim potezima “pojedinaca koji rade šta hoće i izvode ekonomsku računicu prema svojim interesima”.

Smanjenje količine

” Hljeb se mora kupiti, a u situaciji smo da cijene osnovnih životnih namirnica uvijek idu ka gore. Baš smo radili anketu i jedan građanin nam je rekao da je prije kupovao štrucu hljeba, da sada uzima polovinu, a da će možda početi uzimati samo po četvrtinu” – kaže Hadžić na upit kako će potrošači slabijeg imovnog stanja preživjeti novi udar na svoje ionako prazne novčanike.

Ona zaključuje da penzioneri razmišljaju na takav način, kupovat će sve manje i manje, pa dokle stignu. Podsjeća da u prilog neopravdanosti rasta cijena ide i prošlogodišnji primjer kada je hljeb poskupio prije rasta cijena pšenice na svjetskom tržištu.

Prema riječima Gordane Bulić, predsjednice Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, ovogodišnji rod pšenice bolji je od prošlogodišnjeg, a oprečne informacije treba uzimati s rezervom.

Najava o poskupljenju pekarskih proizvoda u ovom momentu nije opravdana. Mi imamo informacije o boljem rodu svih žitarica i stoga bi trebalo doći do pada cijena pekarskih proizvoda i brašna. Tome još pogoduje i pad cijena energenata na svjetskom tržištu, ako gledamo konkretno samo na rod “- kaže Bulić.

No, problem s rastom cijena predstavlja činjenica da je BiH više od 80 posto zavisna od uvoza pšenice, čije se cijene formiraju na svjetskoj berzi. Zbog sve teže ekonomsko-političke situacije u svijetu, cijene bi mogle bi rasti, smatra Bulić, što automatski dovodi do poskupljenja pekarskih proizvoda.

Robne rezerve

” Svjesni smo finansijskih problema u cijelom svijetu, pa prilikom davanja informacija o poskupljenjima ili pojeftinjenjima treba biti vrlo oprezan. Bojimo se da pada cijena pšenice na berzi neće biti i da potrošači neće imati nikakve koristi” – govori Bulić.

Apelira na sve vladine institucije da u svojim budžetima planiraju znatnija sredstva za nabavku robnih rezervi, koje su prošle godine bile prilično oskudne. Bulić smatra da državne vlasti hitno trebaju reagirati s punjenjem robnih rezervi, dok cijene pšenice na svjetskom tržištu nisu porasle, što se i očekuje u decembru.

Sušac: Neozbiljna priča

“Govoriti o poskupljenju ili pojeftinjenju u ovom momentu vrlo je neozbiljno. Tek kada prođu berbe žitarica i kada one završe u silosima nakon septembra, onda ćemo znati kolike su proizvodnja i potrebe. Proizvodnja u našem okruženju bila je dobra, mnogo bolja nego prošle godine. Stoga smatram da su najave o poskupljenju iz RS stvar špekulacija” – kaže Miroslav Sušac, predsjednik Udruženja pekara Mostar.

 

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba