Politika Vijesti

Nakon referenduma tražićemo izmjenu zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik najavio je da će poslije iskazanog raspoloženja na referendumu, Banjaluka tražiti izmjenu i dopunu nametnutih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Tražićemo da se ukine retroaktivnost, kao i da prestanu majorizacija i strašna praksa da i bošnjački ratni komandanti sude srpskim ratnim komandantima. Zahtijevaćemo da se obustavi da predmete od sudova RS preuzima Sarajevo i da se na listu prioriteta za procesuiranje stave i zločini protiv Srba – Dobrovoljačka ulica, Tuzlanska kolona, logori po Sarajevu, Kupres… Reći ćemo u parlamentu BiH – `dok ovo ne prođe, neće proći ništa`“, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

Dodik je izrazio uvjerenje da će narod RS izaći na referendum i da će se jasno izjasniti protiv nametnutih zakona visokog predstavnika.

“Kada i građani daju svoju riječ, niko ni u Sarajevu, ni u međunarodnoj zajednici više neće moći da kaže da samo političarima iz Banjaluke smetaju zloupotrebe visokog predstavnika i njegovo višegodišnje gaženje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH“, zaključio je Dodik.

Dodik je ocijenio i da je potpuno u redu izjava predsjednika Borisa Tadića o referendumu, jer “Srbija ne bi trebalo da se miješa u proces odlučivanja u BiH”.

“Ovo nije referendum o statusu, ali ne isključujem da se i takav jednom održi”, naveo je predsjednik RS.

 

Srna/Informer.ba