BiH Udarno Vijesti

Nakon štrajka počela nastava u školama SBK-a

Nakon što je u ponedjeljak došlo do potpisivanja protokola između vlade SBK-a i sva četiri sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u tom kantonu danas je počeo nastavni proces za oko 40.000 učenika, koji su od 5. maja, zbog štrajka prosvjetara, bili na prinudnom odmoru.

Potpisivanjem protokola uposleni u obrazovanju stavljeni su u ravnopravan položaj s ostalim budžetskim korisnicima, a to znači da će u slučaju eventualnog povećanja plaća u 2011. plaće biti uvećane i njima.

Osim toga, protokolom je predviđen veći iznos za izvršenje pravosnažnih sudskih presuda prosvjetnih radnika.

Školsko zvono s prvom smjenom oglasilo se danas i u svim osnovnim i srednjim školama na području bugojanske općine.

Propušteni nastavni sati bit će nadoknađeni, a još uvijek nije poznat tačan datum okončanja nastave u školama SBK-a u školskoj 2010./2011.

Do kraja naredne sedmice nastavni proces bit će završen za učenike završnih razreda triju srednjih škola u Bugojnu. Matursku zabavu prvi će imati maturanti Srednje tehničke škole, njih 151. Kraj srednjoškolskog obrazovanja oni će slaviti u petak 20. maja.

Maturska zabava za oko 120 učenika Srednje stručne škole planirana je za petak, 27. juni. Najvjerojatnije isti dan, kroz grad će prodefilovati i 129 maturanata Gimnazije.

Ipak, odluka o tome bit će saopćena na sjednici Nastavničkog vijeća koja će biti održana večeras.

 

Fena/Informer.ba