Crna hronika Udarno Vijesti

Nakon suspenzije s posla mašinovođa se pokušao objesiti

Uprava „Željeznica FBiH“ (ŽFBiH), kao što je i najavljeno, suspendirala je jučer 18 radnika ove kompanije, koji su učestvovali u jednodnevnoj blokadi saobraćaja prošle srijede, saznaje „Dnevni avaz“.

Teže povrede

Rješenje o suspenziji poštom je upućeno za 14 mašinovođa i četiri otpravnika, od kojih su većina sindikalne vođe, koji su se tako pridružili ranije suspendiranom Vernesu Buljugiji, predsjedniku Sindikata mašinovođa-strojovođa u FBiH.
Rješenje je dobio je i Mirsad Husković, predsjednik Sindikata za sarajevsku regiju.

U obrazloženju piše da smo suspendirani zbog težih povreda radnih obaveza. Suspenzija će trajati dok se ne okonča istraga. Smiješno je da se možemo žaliti samo Upravi. Jasno je da je Uprava ovo iskoristila da se obračuna s neistomišljenicima i sindikalnim liderima” – kaže Husković.

On tvrdi da su radnici bili izloženi neviđenim pritiscima i mobingu. Generalni direktor Nedžad Osmanagić navodno je naredio da se vozovi moraju pokrenuti po svaku cijenu, pa su direktori područja vršili pritisak na radnike. Husković upozorava da su birani radnici s hipotekom, koji su u najtežoj situaciji.

Na bolovanju

Kako nezvanično saznajemo od uposlenika ŽFBiH, jedan mašinovođa iz Visokog (ime poznato redakciji), koji je pod pritiskom učestvovao u pokretanju vozova, u četvrtak se pokušao objesiti. U posljednji čas pronašao ga je sin i uspio ga spasiti.

Također, većina mašinovođa koji su pokrenuli vozove od četvrtka je na bolovanju.

 

Danas odluka o generalnom štrajku

U Sarajevu će danas biti održan sastanak mašinovođa iz cijele FBiH.

Dogovorit ćemo se kako odgovoriti na ove suspenzije. Prema raspoloženju na terenu, ljudi žele generalni štrajk i potpunu blokadu. Ja ću pokušati utjecati na njih da hladne glave dogovorimo sljedeće korake” kaže Husković.

 

Avaz.ba/Informer.ba