Politika Vijesti

Nakon ulaska Hrvatske zatvaraju se vrata EU na više godina

Potpredsjednik socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Hanes Swoboda pozdravio je preporuku Evropske komisije da Srbiji bude dodijeljen status kandidata za EU, ali je naveo da će proces širenja Unije polovinom 2013. godine “biti prekinut na više godina”.

“Jasno je da će proces širenja nakon prijema Hrvatske sredinom 2013. `de fakto` biti prekinut na više godina. Odlučujući zadatak EU jeste da riješi unutrašnje probleme prije nego što uslijede dalji prijemi. Važno je, međutim, da se nastave reformski procesi u susjednim zemljama”, naveo je danas Swoboda u saopštenju dostavljenom medijima.

On je istakao da podržava odluku Evropske komisije da bi se odalo priznanje pozitivnim mjerama koje je preduzela Srbija, posebno u vezi saradnje sa Tribunalom u Hagu.

U funkciji izvjestioca Evropskog parlamenta za Hrvatsku, on je najavio da će Evropskom parlamentu 1. decembra predati pozitivan izveštaj.

Predsjednik austrijske Privredne komore Kristof Leitl izrazio je veliku podršku daljem približavanju Srbije EU, kao i Crne Gore.

“Austrija je u Srbiji najveći investitor, a u Crnoj Gori među najvećim investitorima, i obje zemlje su važni trgovinski partneri Austrije”, objasnio je Leitl i zatražio da se podstakne evropska perspektiva za cijeli region što je sa političkog i ekonomskog pogleda veoma značajno za Evropu.

On je poručio da je politička stabilnost značajan preduslov za ekonomsku stabilnost, ističući da konflikti pred kućnim pragom Austriju i cijelu Evropu čine neatraktivnima za trgovinu i investicije.

“Mir, demokratija, stabilnost i blagostanje su zbog toga u interesu privrede, a procesom približavanja zapadnog Balkana EU ti faktori bi bili značajno pojačani”
, zaključio je Leitl.

 

Srna/Informer.ba