Svijet Udarno Vijesti

Napad na Iran možda već počeo

Ubistva nuklearnih naučnika, sofisticirani kibernetički napadi i sada, prošlog vikenda, tajanstvena eksplozija u bazi sa streljivom u kojoj je ubijen “kum” iranskog programa balističkih projektila, pokazuju da je Iran već možda izložen tajnom napadu, ocjenjuje u utorak u osvrtu BBC.

Eksplozija u bazi Bid Ganeh bila je toliko snažna da je poginulo 17 vojnika Revolucionarne garde a prozori su se tresli i u kilometrima udaljenom Teheranu.

Iran tvrdi da se radilo o nesreći, ali u to vjeruje malo ko od dobrih poznavatelja događaja u Iranu.

Nedavni izvještaji o navodnom izraelskom planu napada na navodni iranski program nuklearnog naoružanja možda su se odnosila na budućnost, ali, kako se čini, tajna kampanja u cilju ometanja tog programa već je u toku neko vrijeme, navodi BBC.

Najmanje tri iranska nuklearna naučnika ubijena su u protekle dvije godine, a prošle zime računalni virus kodnog imena Stuxnet uveden je u iranski sistem centrifuga za obogaćivanja urana, što je uzrokovalo nered i unazadilo program rada za nekoliko mjeseci, prenijela je Hina.

“Ubistva iranskih naučnika i uvođenje računalog virusa Stuxnet prošle godine predstavljaju državni terorizam”, izjavio je za BBC Mahan Abedin, urednik periodika Terrorism Monitor koji objavljuje američka fondacija Jamestown.

Niko nije preuzeo odgovornost za te akcije, ali vlada široko uvjerenja da su američke obavještajne službe imale ulogu u razvoju virusa Stuxnet, dok su iranski dužnosnici već ranije optuživali Izrael da stoji iza ubistava naučnika.

Od svih zemalja u regiji koje se osjećaju ugroženima Iranom, Izrael je najviše zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa.

U nedjelju je izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio o eksploziji u iranskoj bazi: “Ne znam o razmjerima eksplozije, ali bi bilo poželjno da je višestruka.”

Puno drugih zemalja dijeli izraelsku zabrinutost oko rasta vojne snage Irana iako one imaju tendenciju ne izraziti se javno.

U utorak je dužnosnik zemlje iz Perzijskog zaljeva, koji je želio biti neimenovan, rekao za BBC: “Mi smo vrlo zabrinuti glede Irana, to dolazi do tačke s vrlo opasnim scenarijem. Godina 2012. je ključna i u njoj će se morati donijeti odluke.”

Visoki dužnosnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i drugih zemalja Zaljeva također su izražavali zabrinutost i pozivali SAD i Zapad na odlučnu akciju za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa.

Na forumu o Iranu, čiji je domaćin u Londonu u ponedjeljak bio Međunarodni institut za strateške studije (IISS), mnogi su izrazili stajalište da je Iran vrlo odlučno usmjeren na pribavljanje atomske bombe, i da ga malo šta može odvratiti od toga.

Govoreći o stalnom pooštravanju zapadnih sankcija prema Iranu, sir Richard Dalton, britanski ambasador u Teheranu 2002-2006., rekao je kako “ne postoji politika sankcija koja će promijeniti ponašanje Irana”.

Mark Fitzpatrick, stručnjak IISS-a za iranski nuklearni program, ne sumnja u kojem smjeru Iran ide.

“Mislim da Iran vjerovatno već ima latentnu sposobnost za nuklearno oružje”,
rekao je na forumu IISS-a.

 

Fena/Informer.ba