BiH Svijet Udarno Vijesti

Napadi izraelske vojske traju već tri dana, a do sada je poginulo 20 i povrijeđeno 235 osoba

U Pojasu Gazze treći dan zaredom odjekuju snažne eksplozije i ne jenjavaju napadi izraelske vojske u kojima su učestvovali i izraelski vojni avioni. U sat vremena, izraelska vojska izvela je više od 200 vezanih napada na Gazzu.

Dopisnik agencije Anadolija je javio da je izraelska vojska u ranim jutarnjim satima izvela napade u mjestima el-Kerame i el-Makusi na sjeveru i sjeverozapadu Gazze, a glavna meta napada bila su uporišta vojnig krila Hamasa „Izzeddin Kassim“. U aviobombardovanju izraelske vojske u potpunosti je devastirana i zgrada palestinskog Ministarstva unutrašnjih poslova u
mjestu Tel Heva na jugu Gazze.

I gradovi Refah, Hanyunus i druga naseljena mjesta na sjeveru Gazze su današnji dan dočekali uz snažne ekslozije i oblake dima.

Izraelska vojska je bombardovala i u potpunosti devastirala kuću Hamasovog komandanta Muhammeda Sinvara, a Hamas je saopćio da u ovom napadu nije bilo stradalih.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je u dosadašnjim izraelskim napadima na Gazzu poginulo 20, a povrijeđeno 235 osoba. Glasnogovornik Ministarstva Esref el-Kudra je saopćio da je u izraelskom napadu na istoku Gazze ubijena i jedna desetomjesečna beba.

S druge strane, izraelsko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je izraelska vojska u posljednja 24 sata izvela napade na 300 meta u Gazzi i je u tim napadima korištena i dalekometna artiljerija izraelskih pomorskih snaga. U pisanom saopćenju izraelskog Ministarstva se također ističe da Hamas uzvraća raketnim napadima na izraelsku teritoriju.

Lokalni izvori javljaju da su u Hamasovom raketiranju izraelske teritorije poginula tri, a ranjeno šest vojnika. Zvaničnici Hamasa su izjavili da u trenutnim okolnostima neće prihvatiti primirje.

AA/Informer.ba