Region Udarno Vijesti

Napeto na Kosovu: KFOR pokušava nasilno ukloniti barikade, Srbi ne odustaju

KFOR pokušava da nasilno ukloni srpske barikade na sjeveru Kosova.

Na srpske civile na barikadama bačen je suzavac, ali nema izvještaja o povrijeđenima, javlja dopisnik Srne.

“Nećete nas oterati”, izvikuje narod sprečavajući svojim tijelima prolaz oklopnim vozilima međunarodne vojne misije.

Situacija je vrlo napeta.

Pripadnici KFOR-a započeli su nešto prije 6.00 časova u selu Jagnjenica uklanjanje barikada sa alternativnog magistralnog puta koji Kosovosku Mitrovicu povezuje sa administrativnim prelazom Brnjak, javio je dopisnik Srne.

KFOR je s puta uklonio jedan od tri kamiona, ali je akciju zaustavio, jer se na putu nalazilo više desetina  Srba koje je KFOR bacanjem suzavca pokušao da rastjera.

Srbima na ovoj barikadi stiže pomoć, pa se procjenjuje da će na barikadu u Jagnjenici uskoro stići više stotina  njihovih sunarodnika.

KFOR je do Jagnjenice stigao zaobilaznicom od kampa u Novom Selu kod Vučitrna. Srbi su primijetili njihovo kretanje noćas oko 2.00 časa i reagovali dodatnim okupljanjima na svim barikadama.

Uz povike “Srbija, Srbija” i “Nećemo se povući”, Srbi su uspjeli da, uprkos suzavcima koji su pripadnici Kfora u dva navrata bacili u njihovom pravcu, zaustave Kfor čiji su vojnici oko 7.00 časova spustili štitove, što su Srbi ispratili odobravanjem i ponovnim povicima “Srbija, Srbija”.

U blizini barikade u selu Zupče koja  je takođe postavljena prije više od mjesec dana pripadnici KFOR-a  dovukli su tešku mehanizaciju, bagere i rovokopače, praćene bornim kolima i transporterima.

U prvim redovima je pješadija, ali je primjetno da je Kfor dovukao i specijalce za razbijanje demonstracija.

Do ovog trenutka nisu uočeni pripadnici Kosovske policije i Euleksa, što navodi na zaključak da KFOR istrajava u namjeri da otvaranjem prolaza kroz barikade omogući prolazak, kako je najavljeno, isključivo konvojima za snabdijevanje njihovih vojnika.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić pozvao je Srbe na bariakdama da ostanu mirni i da ne izazivaju bilo kakve incidente, te da na bilo koju vrstu sile ne odgovaraju silom, što se do sada striktno poštuje.

Poslije pokušaja uklanjanja barikada u Jagnjenici i okupljanja KFOR-a u Zupču na glavnom magistralnom putu od Kosovske Mitrovice prema Zubinom Potoku, Srbi su masovno krenuli prema barikadama da bi tijelima još više ojačali i spriječili prolazak pripadnika Kfora, čekajući da se rješenje nađe mirnim putem.

Kfor i lideri četiri opštine na sjeveru Kosova juče u Zubinom Potoku nisu uspjeli da postignu dogovor, odnosno rješenje za snabdijevanje jedinica Kfora na sjeveru.

KFOR aktivirao ometače telefonije

KFOR je od jutros od 6.30 časova aktivirao ometače mobilne telefonije kako bi smanjio  protok informacija i međusobno obavještavanje Srba na sjeveru Kosova – javlja izvještač Srne.

U ovom trenutku na širem prostoru Kosova i Metohije, uključujući i sjever Kosova, nisu u funkciji mobilne mreže provajdera Srbije 065, 066, 064, 063 i 061.

Takođe, od jutros je primjetno da veoma loše funkcionišu internet i elektronska pošta što se dovodi u neposrednu vezu sa akcijom Kfora na uklanjanju barikada koja je počela jutros.

Prema nezvaničnim informacijama, kosovska agencija za telekomunikacije takođe je preduzela akciju ometanja signala, a motiv više uz jutrošnju akciju Kfora na sjeveru Kosova jeste i najavljeno okupljanje Srba u Gračanici.

Protest u Gračanici

Povodom napete situacije na sjeveru Kosova i Metohije i kao  znak podrške Srbima na barikadama prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, u Gračanici će danas u 11.00 časova biti održan centralni miting podrške, javio je dopisnik Srne.

Na inicijativu Kosovskog upravnog okruga, učesnici protesta će se okupiti na trgu “Simonida”, odakle će protestnom šetnjom i zaustavljanjem saobraćaja na sat vremena uputiti podršku sunarodnicima i poručiti da neće prihvatiti gašenje srpskih institucija, koje je Priština najavila za 1. novembar.

Skup je prijavljen Kosovskoj policiji.

Kfor preuzeo barikadu na prelazu Brnjak

Francuski pripadnici Kfora preuzeli su tokom noći barikadu ispred administrativnog prelaza Brnjak, na sjeveru Kosova.

Kfor je proširio bezbjednosnu zonu oko prelaza preko linije barikade.

Prelaz je otvoren za saobraćaj, a pripadnici KFOR-a po preuzimanju barikade upozoravaju da nije dozvoljeno snimanje te zone.

 

Srna/Informer.ba