Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Napravili virus koji bi mogao da ubije pola planete

Grupa naučnika kreirala je vještački virus gripa koji bi mogao da zbriše pola civilizacije ukoliko bi “pobjegao” iz laboratorije.

Smrtonosni virus je genetski namještena verzija H5N1 ptičjeg gripa, ali je daleko zarazniji i smrtonosniji i lako se može prenijeti milionima ljudi odjednom.

Istraživanje je izazvao buru kontroverzi i podijeljena mišljenja naučnika o tome da li je ovakva ispitivanja uopšte i trebalo raditi.

Njihovi su strahovi opravdani i proizilaze iz bojazni da bi se ovaj modifikovani virus mogao koristiti za bio-ratovanje, ukoliko bi “pao” u pogrešne ruke.

Virusolog Ron Foučier iz Medicinskog centra Erazmus u Holandiji vodi tim naučnika koji su otkrili da je pet odsto mutacije virusa ptičjeg gripa dovoljan da bi se on proširio mnogo lakše.

On je sprovodio testove na lasicama, jer ove životinje imaju slične disajne puteve kao i ljudi.

Iz tog razloga su angažovani medijski savjetnici, kako bi se izbjegla medijska hajka zbog sudbine ovih životinja.

Studija je jedna od dvije koja je izazvala ozbiljne debate o naučnim slobodi i o regulisanju istraživanja koja bi mogla da ugroze zdravlje, ali u isto vrijeme mogu da budu korisne za bio-terorizam.

Među naučnicima se zagovara mogućnost da se istraživanje ovog gripa stopira, kako do njegovih mutiranih oblika ne bi došao neko ko bi njime manipulisao.

 

Agencije/Informer.ba