Izdvojeno Region Vijesti

Napredak u pregovorima Beograda i Prištine

Tokom dvodnevnog dijaloga radnih grupa Beograda i Prištine, koji je u večernjim satima u srijedu završen u Briselu, postignut je napredak, mada ne i puna saglasnost, saopćeno je iz Evropske komisije.

“Bilo je napretka, ali još ima posla”, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Glavna tema razgovora, koji su trajali u utorak i srijedu, bila je primjena sporazuma o integriranoj kontroli prijelaza (IBM).

Uslov Evropskog vijeća

Kocijančič je rekla da u Evropskoj uniji uskoro očekuju novi sastanak, nakon što radne grupe obave neophodne konsultacije.

Tehnički dijalog odvija se u okviru priprema za susret predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem, koji se očekuje početkom decembra.

Ranije je dogovoreno da se IBM treba početi primjenjivati od 10. decembra, za početak na dva od šest prijelaza na administrativnoj liniji koja razdvaja Srbiju od Kosova.

Šef beogradskog tima u tehničkom dijalogu Dejan Pavićević izjavio je ranije da će se boriti da kosovski carinici budu prisutni na prijelazima isključivo u vidu posmatrača, a da sve izvršne radnje provode carinici evropske policijske misije EULEX.

Primjena sporazuma o IBM-u jedan je od uslova koje je marta ove godine zadalo Evropsko vijeće da bi Srbiji bio određen datum početka pregovora sa EU-om.

Aljazeera/Informer.ba