Politika Udarno Vijesti

Narodna skupština RS-a odobrila nova zaduženja u visini od 265 miliona KM

Narodna skupština Republike Srpske (NS RS) razmatrala je jučer Prijedlog odluke o indirektnom zaduživanju RS za račun fondova socijalne sigurnosti i javne zdravstvene ustanove od 265 miliona KM.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija kazao je da se odobrava zaduženje Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) RS od 70 miliona KM radi pokrića zakonom utvrđenih prava.

“Ovaj fond je u zahtjevu za zaduženje naveo problem likvidnosti, koji je proistekao iz deficita prethodnog i tekućeg perioda, te je zbog prevazilaženja navedenog problema Upravni odbor Fonda PIO donio odluku o dugoročnom zaduženju”, rekao je Tegeltija, obrazlažući ovu odluku.

Prema njegovim riječima, Fondu zdravstvenog osiguranja odobrava se zaduženje od 140 miliona KM radi pokrića zakonom utvrđenih prava i izmirenja obaveza prema dobavljačima.

“Odobrava se zaduženje i Kliničkog centra (KC) Banja Luka od 30 miliona KM radi izmirenja obaveza prema dobavljačima, te Javnog fonda za dječiju zaštitu od 25 miliona KM radi pokrića zakonom utvrđenih prava i finansijskih obaveza za refundaciju naknade plata za porodiljsko odsustvo”, dodao je Tegeltija.

On je naglasio da je evidentan rast prihoda fondova iz kojih se finansiraju tekuće obaveze, te je napomenuo da će realizacijom ove odluke privredi biti vraćeno oko 40 miliona KM.

“Sigurni smo da će taj novac dovesti do povećanog stepena likvidnosti privrede. Fondovi su u mogućnosti da redovno finansiraju obaveze i plaćaju kredite nakon donošenja ove odluke i od ovoga će korist imati korisnici njihovih usluga”, zaključio je Tegeltija.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Mirko Kojić kazao je da je “evidentan napredak u zdravstvenom sistemu RS  i uslovima u kojima se liječe pacijenti”, dodajući da će SNSD podržati odluku o indirektnom zaduženju RS radi rješavanja problema u fondovima i KC Banja Luka.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Nenad Stevandić protiv je indirektnog zaduženja..

“Zdravstveni sistem u RS je i bez kredita u kolapsu, ali se u zaduženja ne može ići u nedogled”, rekao je on.

 

Onasa/Informer.ba