Izdvojeno Nauka Udarno Vijesti

NASA pronašla dva planeta veličine Zemlje

Astronomi su pronašli dva planeta veličine Zemlje u orbiti oko udaljene zvijezde, vrlo ohrabrujuće otkriće u potrazi za životom na drugim mjestima u svemiru, javlja AP

” Otkriće je pokazalo kako takvi planeti postoje te da ih svemirski teleskop Kepler može uočiti” – pojasnio je važnost otkrića Francois Fressin iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku na Cambridgeu.

Fressin naglašava kako naučnici traže ‘Zemljolike’ planete kao potencijalno mjesto za razvoj vanzemaljskog života. Njegovo je izvješće o otkriću objavljeno u utorak u najnovijem izadnju časopisa Nature. Jedan planet ima promjer svega tri posto veći od Zemljinog dok je drugi nešto manji – oko devet desetina.

Prema do sada prikupljenim informacijama, čini se da je riječ o stjenovitim planetima. Međutim, planeti su prevrući da bi život kakav mi poznajemo opstao na njima. Temperature na površini iznose između 420 i 760 Celzijevih stepeni.

Iako se sve više govori o traženju života u svemiru, naučnici upozoravaju kako život na drugim planetima možda neće biti inteligentan možda će to biti bakterije ili plijesanj ili nešto s čime se do sada nismo susreli.

“Otkada je lansiran, 2009. godine, NASA-in svemirski teleskop JKepler pronašao je dokaze o postojanju desetak planeta sličnih Zemlji. No, Fressinovo je izvješće prvo koje donosi i potvrdu “- izjavio je Alan Boss s Carnegie zavoda za znanost u Washingtonu. On je član Keplerova vijeća, no nije sudjelovao u pisanju izvješća.

Naučnici su uspjeli odbaciti sva moguća alternativna objašnjenja za signale koji su u početku upućivali da nekoliko planeta orbitira oko zvijezde Kepler-20, udaljene od Zemlje 950 svjetlosnih godina u smjeru zvježđa Lira. Planeti, nazvani Kepler-20e i Kepler-20f, dio su solarnog sustava s još tri planeta i njhov položaj u istom trenutačno testira dosadašnju teoriju o nastancima planeta. U našem Sunčevu sistemu, mali stjenoviti planeti nalaze se najbliže zvijezdi dok su plinoviti divovi nešto dalje u periferiji.

No, ovaj peteročlani sistem nema takvu liniju podijele – veliki i mali planeti izmijenjuju se veličinom ako gledamo njihov raspored od zvijezde prema vanjskom dijelu. – To je ’suludu’ i za sada neobjašnjivo. Današnje razumijevanje nastanka planeta u orbitama oko zvijezda jednostavno ne dopušta tako nešto – rekao je suautor studije i znanstvenik na Harvardu David Charbonneau.

Ranije ovog mjeseca astronomi su otkrili planet čija je temperatura površine ugodnih 22 Celzijevih stepeni. No, njegova veličina upućuje da na njemu vjerojatno nema života. Od Zemlje je veći 2,4 puta te znanstvenici procjenjuju kako je više poput Neptuna, mješavina plina i tekućine, no sa stjenovitom jezgrom i oceanima, piše Jutarnji.hr

 

Informer.ba