Izdvojeno Nauka Svijet Udarno Vijesti

NASA pronašla planetu na kojoj je moguć život!

Planeta koja veoma liči na Zemlju otkrivena je u orbiti oko zvijezde udaljene 600 svjetlosnih godina, što ima ključan značaj u potrazi za životom izvan naše planete, saopštili su naučnici.

Planeta Kepler-22b, ulazi na listu od preko 500 planeta otkrivenih u orbitama zvijezda izvan našeg Sunčevog sistema. Ona je najmanja, ali najbolje pozicionirana za mogućnost da na svojoj površini ima vodu u tečnom stanju, što je jedan od uslova za postojanje života na Zemlji.

Planeta je otkrivena uz pomoć NASA-inog Keplerovog svemirskog teleskopa, saopštili su naučnici iz kalifornijskog Univerziteta u San Hoseu.

Naučnici trenutno posmatraju oko 150.000 zvijezda u sazvježđima Cignus i Lira i tragaju za periodičnim zamračenjima tokom prolaska planeta ispred zvijezda.

Rezultati će biti upotrebljeni za utvrđivanje procenta zvijezda u galaksiji Mliječni put u čijim orbitama se nalaze planete nalik na Zemlju na kojima potencijalno može da postoji život.

Ovo je prvo otkriće ovakvog svijeta koji kruži oko zvijezde slične našem Suncu, objavili su naučnici u “Žurnalu astrofizike”.

Kepler-22b ima prečnik oko 2,4 puta veći od Zemljinog i smješten je u zoni oko svoje zvijezde u kojoj je moguće postojanje tečne vode na planetarnoj površini. Dodatnim istraživanjima biće utvrđeno da li je planeta čvrsta, poput Zemlje, ili je više gasovita, kao Neptun.

Ne znamo ništa o planetama veličine između Zemlje i Neptuna, jer u našem Sunčevom sistemu nemamo primjer takve planete. Ne znamo u kom će procentu ona biti stjenovita, da li na njoj ima vode, koliko dio čini led. O tome nećemo znati ništa dok ne obavimo mjerenja“, izjavila je astronom Natali Batala, sa Univerziteta u San Hoseu.

Ukoliko Kepler-22b ima površinu i sloj atmosfere sličan Zemljinoj, njena temperatura bila bi oko 22 stepena Celzijusova, što odgovara proljećnom danu na našoj planeti.

Među 2.326 palneta koje su naučnici otkrili koristeći teleskop Kepler, deset je približno veličine Zemlje i nalaze se u naseljivim zonama oko svojih zvijezda.

 

Srna/Informer.ba