Politika Udarno Vijesti

Naša stranka se zalaže za izgradnju više manjih i humanijih azila za pse lutalice

Regionalni odbor Naše stranke traži detaljno provođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i zalaže se za izgradnju više manjih i humanijih azila kapaciteta do 150 pasa.

Sekretarica Regionalnog odbora Naše stranke Arijana Aganović smatra da je u  rješavanju tog problema važna kvalitetnija suradnja s udruženjima koja se bave rješenjem problema pasa-lutalica, te da je to predviđeno i Zakonom.

“Važno je uključiti i one koji se stručno bave zaštitom životinja. Otvaranje što više manjih azila omogućilo bi zapošljavanje osoba koje bi bile zadužene za staranje životinja,“ kazala je.

Na današnjoj pres-konferenciji Naše stranke predloženo je i uvođenje poreza na kućne ljubimce, a od tog novca finansirao bi se rad budućih azila.

Naporima Naše stranke za rješavanje problema pasa-lutalica pridružio se Amir Mujezin. On je slabovidna osoba i apelirao je danas na nosioce vlasti u Sarajevu da porade na rješavanju tog problema. Upozorio ih je da se osobe s tim oblikom invaliditeta osim arhitektonskih sad suočavaju i s problemom pasa-lutalica. Novinarima je ispričao svoje iskustvo kad ga je, na putu kojim svakodnevno ide, napalo nekoliko pasa, a u pomoć mu je pritekao slučajni prolaznik.

Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i vijećnica u Gradskom vijeću Sarajevo Sanja Lazar podsjetila je da je Regionalni odbor Naše stranke Sarajevo podnio prijavu protiv kantonalnih, gradske i općinske vlasti u Sarajevu (osim općine Trnovo) zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i nepokretanja procedure za izgradnju prihvatilišta za nezbrinute životinje.

Na adresu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Sarajevu upućena je i prijava protiv Općine Novo Sarajevo zato što nije pokrenula proceduru za izgradnju skloništa u roku od godinu dana od donošenja zakona.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen je 2009. godine. Između ostalog obavezuje i na formiranje jedinstvenog registra svih vlasnika kućnih ljubimaca i vrsti životinja. Za vlasnike koji iz nekog razloga, kućnog ljubimca puste, predviđene su određene kaznene mjere.

Fena/Informer.ba