BiH Udarno Vijesti

Naši stručnjaci razvili potpuno novi implantat za prelom kuka

U Sarajevu je danas potpisan prvi ugovor između BiH i Republike Hrvatske, odnosno Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kompanije “Instrumentaria d.d. Zagreb i “Tuzlafarma” o suradnji i plasiranju na tržište novog implantata za prelom kuka.

Riječ je o potpuno novom implantatu koji su razvili stručnjaci KCUS-a. Inovacija će, pojasnio je direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović umnogome olakšati pacijentima kako samu operaciju tako i rehabilitaciju.

“Inovacija nosi naziv TSHS (two screw holl system), odnosno, ona omogućava plasman dva šarafa kroz jednu rupu i to smanjuje agresivnost na dugim kostima pacijenta
“, pojasnio je Gavrankapetanović.

Ugradnja ovog implantata pruža punu stabilnost, idealnu anatomiju reponiranog i stabiliziranog kuka, brzu pokretljivost i bezbolnost te vrlo brzo ustajanje i oslonac na operariranu nogu.

Potpisnice ugovora ulaze u zajednički projekt u trajanju od šest mjeseci. Tokom ovog perioda bit će ugrađeno do 50 novih implantata.

Naučni postupak u KCUS-u pratit će stručnjaci KBC-a Tuzla i KBC-a Zenica, a KCU Skoplje će imati ulogu internacionalnog pratioca studije.

Nakon tri mjeseca KCUS će objaviti zvanične rezultate na Simpoziju na balkanskom nivou.

Kompanija “Instrumentaria” proizvodit će ove implantate, a generalni distributer bit će “Tuzlafarm”.

“Mi smo spremni značajno ulagati u spajanje bosanskog i hrvatskog znanja ne samo za nastup na našim tržištima već i šire, u Evropi i u svijetu. Ovaj impantat dokazuje da mi možemo parirati najrazvijenijim svjetskim kompanijama”
, kazao je direktor “Instrumentarie” Vladimir Kovačević.

Fena/Informer.ba